Yazma Stratejileri
Hangi iş alanında olursanız olun -hatta işiniz yazmak dahi olsa- yazmak, keyifli olduğu kadar zorlu bir iştir. Başarılı bir şekilde yazabilmek için bu zorlu sürecin sıkıntılarından kurtulmak gerekir. Birazcık motivasyon, birazcık emek ve birazcık da doğru hamleler ile yazmanın keyfine varabiliriz. Özellikle blog yazarı iseniz, yazmak bir süre sonra daha da zorlaşacak ve yazacak konu bulamaz hale geleceksiniz. Bu konuya ”Blog Yazarlarının Yazamam Sorunu Nasıl Çözülür?” adlı makalemde detaylı bir şekilde değindim. Bu makalemde de ”Ben yazamıyorum”, ”Yazsam da yazdıklarım okunmaz” gibi düşünceler ile motivasyonunu düşüren ve aslında çok güzel yazabilecekken daha yolun başında pes edenlere yönelik birtakım tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
Herkes Yazar Olabilir
Yazardan kastımız illa ki bir kitabınızın olması gerekmiyor. Artık değişen dünya ile birlikte yazarlık da şekil değiştirdi, değiştirmeye de devam ediyor. Şiir, öykü, blog hangi alanda yazarsanız yazın ilk önce aklınıza şunu sokun ”Herkes yazabilir, herkes yazar olabilir.” Kendinize vereceğiniz bu motivasyon ile yazma eylemindeki en büyük yükü üzerinizden atmış olacaksınız, emin olun.
Olumsuz Eleştirilere Kulak Asmayın
Yakın çevrenize yazacağınızdan bahsettiğinizde muhakkak olumsuz eleştirilerde bulunanlar olacaktır. ‘‘Sen yazamazsın, yazsan bile yazıların okunmaz.”, ”Blog da neymiş, bırak böyle işleri. Daha mantıklı işler ile uğraş.” gibi-hatta daha ağır- eleştiriler alabilirsiniz. Bu sözlerin ”boş insanlar” tarafından geleceğini unutmayın. Böyle yapıcı olmayan eleştiriler bir kulağınızdan girsin diğerinden çıksın. Yapıcı eleştirilerde bulunanları dinleyin, ama. Onlardan yeni fikirler edinebilirsiniz.
Yazmayı Ertelemeyin
Çoğu zaman benim de sıkıntı yaşadığım konulardan bir tanesi, mükemmel cümleleri seçmeye çalışırken yazmayı geciktirmek… Hele ki daha yolun başındaysanız sizi yazmaktan alıkoyan büyük bir sorun ile karşı karşıyasınız. Mükemmel kelimeleri beklemeden yazmaya başlayın. Ne kadar iyi ne kadar kötü bir yazı olduğu önemli değil. Siz başlangıcı yapın ardı gelecektir. Zaten yazılarınız ne kadar kötü olursa olsun ileride o yazıları düzeltme imkanınız var. O yüzden korkmadan ilk kelimeler kaleminizden çıksın.
Yazacağınız Konuyu Belirleyin
Yazınızda ne söylemek istediğinizi kesin bir dille belirtin ki ne yazacağınız anlaşılsın. Bu bir söz öbeği ile olur ya da bir cümle ile… Hiç önemi yok. Konunun belirlenmesi size yazarken kolaylık sağlar; okuyucunun da yazıda neden bahsedildiğini eksiksiz bir şekilde anlamasını sağlar.
Nereden İsterseniz Oradan Başlayın
Genellikle yazmaya bütün konunun özetini sunacak ilk paragraf ile başlanır. Ben de bu şekilde yazılarımı yazarım. Hem benim için hem de okuyucularım için en güzelinin bu olduğunu düşünüyorum. Ama illa ki benim yazdığım şekilde yazmanıza gerek yok. Canınızın istediği yerden başlayın. Yazının ortasından, sonundan… Hiç fark etmez. Yeter ki başlayın 🙂
Kelimelerin, Cümlelerin, Paragrafların Yerini Özgürce Değiştirin
Yazmaya başladığınız ilk zamanlarda yazı bütünlüğünü sağlamak zorlayabilir. O yüzden yazınızı bitirdikten sonra okuyup değiştirmeniz gereken yerleri değiştirin. Tamamen attığınız kelimeler/cümleler/paragraflar olabilir, sorun değil. Tamamen yerini değiştirdiğiniz yerler olabilir, sorun değil. Önemli olan konu bütünlüğünün sağlanması. O yüzden korkmadan yazınızda değişiklik yapın. Sonuçta burası sizin bölgeniz. Her türlü oynamaya hakkınız var.
İnternetten Uzak Durun
Yazınızı yazarken internete ihtiyacınız olabilir. Böyle bir durumda konsantrasyonunuzun bozulmaması için gereksiz internet bölümlerini kapatın. Sosyal medya hesaplarınızı açıksa kapatın. Sizi yazmaktan alıkoyacak tüm internet işlemlerinden uzak durun. Böylece yazacağınız konuya adapte olabilir ve daha düzenli bir yazı ortaya çıkarabilirsiniz.
Fiziksel ve Psikolojik Rahat Bir Ortam Seçin
Yazacağınız ortam diğer tüm etkenler kadar önemli. Kişiden kişiye değişeceği için nasıl bir ortamda yazmaktan hoşlanıyorsanız öyle bir ortamda yazmaya çalışın. Hem fiziksel hem de psikolojik yönden sizi rahatlatacak ortamda çalışmak yazılarınızda gözle görülür farklar meydana getirecektir.
Yazmak İçin Gün Belirleyin
Planlı çalışmak diğer tüm alanlarda olduğu gibi yazmada da size büyük fayda sağlayacaktır. Vaktinizin müsaitliğine göre kendinize yazma günleri belirleyin. Örneğin; Her hafta Cumartesi günleri saat 13:00 ile 16:00 arası… Günlük, haftalık veya aylık planlar yaparsanız ve bu plana sadık kalırsanız istediğiniz seviyeye en kısa sürede ulaşırsınız.
Sonuç:
Potansiyeli olmasına rağmen yazamayacağını düşündükleri için bir türlü yazmaya başlayamayanlar için hazırladığım yazımda ”yazma stratejileri” hakkında bahsetmeye çalıştım. Umarım bu yazıdan sonra kendinde yazma cesaretini bulamayanlar bir an önce yazmaya başlar ve ulaşmak istediği seviyeye gelir. Bu yazıyı okuyan ve yazmada başarı sağlamış arkadaşlar, yazıya eklemek istediğiniz konular varsa lütfen yorum bırakın.
Yeni başlayacak arkadaşlar için başlangıç rehberi olabilir…
BeğenBeğen
Blog açıp magazin konularında yazmak istiyorum.ne önerirsiniz
BeğenBeğen
Merhaba, açabilirsiniz. Ama magazinin daha özel bir konusu hakkında yazmanız çok daha iyi olur. Magazin çok kapsamlı bir konu çünkü.
BeğenBeğen
Ben yazma konusunda tıkandığım için araştırma yaparken yazınızla karşılaştım. Blog da şöyle bir durum fark ettim yazmaktan çok temayla vakit geçiriyorum. Bunu aşmak biraz zamanımı aldı. Şöyle bir şey yapmaya başladım. Aklıma gelen konuları başlık olarak taslaklara kaydediyorum. Sonra o başlıklar hakkında araştırma yapıp yazmaya başlıyacağım. Ayrıca google keep not uygulaması da kullanışlı geldi.
İyi yayınlar
BeğenBeğen
Merhaba hocam, bana da yardım eder misiniz?
BeğenBeğen
Merhaba,
Hangi konuda yardım istiyorsunuz?
BeğenBeğen
Ben, aklıma bir konu geldiği zaman eğer o anda yazacak vaktim yoksa, o konuyu mutlaka not alırım. Daha sonra vaktim olduğunda yazmaya başlarım. Kesinlikle motivasyon çok önemli, insanların olumsuz düşüncelerine kapılmamak gerekiyor.
Çok faydalı bir yazı olmuş kardeşim. Eline sağlık.
BeğenBeğen
Yorumun için teşekkür ederim Gökhan Hocam. Not defteri kullanımını ben de çok seviyorum. Bazen aklıma yazacak konu geldiğinde ya deftere ya da telefonun not kısmına kaydediyorum. Sonradan da o yazıyı yazıyorum, hatırlamak için güzel bir yöntem.
BeğenBeğen