Yeni Blog Yazarlarına Altın Değerinde Tavsiyeler
İnternette milyonlarca blog var. Her gün yüzlercesi de sanal alemde yerini alıyor. Fakat çok azı blog yazarlığı macerasında sağ kalabiliyor. Çünkü çoğu blog yazarının nasıl başarılı bir blog yazarı olunacağından haberi yok ve blog yazarlığı hakkında yeteri kadar araştırma yapılmıyor.
Tavsiye Makale: 6 Adımda Blogunuzu Açın
Birçoğumuz blog yazmaya başlayınca az ya da çok hatalar yapabiliyor. Bu çok normal bir durum. Bazı hataları yapmamak ve hataları en aza indirmek için blog yazarlığı hakkındaki yazıları okumalı ve bu işi profesyonel yapanların söylediklerini dikkate almalı. Blog açmak en kolayı; zor olan blog yazmaya devam edebilmektir. O yüzden yeni blog açacaklara ve bu mecrada yeni yeni yazmaya başlayanlara yol gösterecek birtakım tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
Tavsiye Makale: Herkes Blog Yazarı Olmalı mı?
-Sabırlı ve İstekli Olun-
Blog yazarlığının en önemli 2 kelimesi, istek ve sabırdır. Yazmayı seviyor ve bu konuda yeteri kadar istekliyseniz ilk adımı aşmışsınız demektir. Peki sadece yazmayı sevmek yeter mi? Tabi ki de hayır. Eğer uzun soluklu bir blog yazmayı hedefliyorsanız ya da ileride blog yazarak para kazanmak istiyorsanız sabırlı olmalısınız. Blog yazarlığında başarılı olmanız için sabır da çok önemli. Çünkü önünüzde çetrefilli ve uzun bir süreç var.
-Kendinize Bir Blog Stratejisi Belirleyin-
Blog yazmaya başlamadan önce kendinize bir plan belirleyin.
- Hangi konularda yazacaksınız?
- Kaç günde 1 yazı gireceksiniz?
- Blogunuzdan kazanç elde etmek istiyor musunuz?
Bu ve benzeri sorulara cevap bulmadan bu işe başlamayın. Plansız-programsız bir işte başarılı olmanız söz konusu değildir. O yüzden ilk başlarda kendi stratejinizi belirleyin ve emim adımlarda blog yazmaya devam edin.
Tavsiye Makale: Blog Yazarak Para Kazanmank İçin Tavsiyeler
-Sosyal Medya Kullanımına Önem Verin-
Sosyal medyanın hayatımıza girmesinden önce, sadece arama motorlarına dikkat etmemiz gerekiyordu. Ama Facebook, Twitter, Instagram, Stumbleupon gibi güçlü sosyal medya araçlarının önem kazanmasıyla artık sosyal medyanın gücünü de arkamıza almamız gerekiyor. Sosyal medyayı başarılı bir şekilde kullanarak blogunuza ziyaretçi çekebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya kullanımı blogunuzun/sitenizin arama motorlarındaki sıralamanızı da etkiler ve doğal bir yükselme yaşarsınız.
Tavsiye Makale: Bloguma Nasıl Ziyaretçi Çekebilirim?
Tavsiye Makale: Blog Tanıtımı Nasıl Yapılır?
-Link İnşasına Önem Verin-
Blogunuzun belirli bir aşamaya geldikten sonra, benzer, kaliteli ve uzun soluklu bloglardan link almaya çalışın. Öncelikle, kaliteli yazılar yazarak blogların size link vermesini sağlayın. Ardından kaliteli bloglardan ücret karşılığı tanıtım yazısı alın ve arama motorlarında kalitenizi artırın. Ama aşırıya kaçmamaya dikkat edin.
-Blog Yazarları ile İletişim Kurun-
Blog yazarı olmanın en önemli şartlarından biri olduğunu düşündüğüm konudur: Diğer blog yazarları ile iletişim halinde olmak. Sadece blog yazarak, blog yazarlığında başarıyı elde edemezsiniz. Blog aleminde yer alan diğer blog yazan kişiler ile temas halinde olmaya çalışın. Bloglarını ziyaret edip hoşunuza giden yazılara yorum atın, sosyal medyadan paylaşın. Ya da kendi blogunuzda onlardan bahsedin. Yardıma ihtiyaçları olduğunda yardımcı olun ya da zor durumlarınızda yardım isteyin. Bu şekilde iletişim ağınızı artırın, dostluklar kurun.
Tavsiye Makale: Kişisel Blog Yazmak Bana Ne Kazandırdı?
-Özgün Yazılar Yazın-
Blog yazmaya başladığım andan itibaren özgün içerikler (kopya olmayan) yazmaya özen gösterdim. Farklı sitelerden kopyala-yapıştır yaparak hiçbir zaman içerik oluşturmadım. Maalesef son zamanlarda birçok kişi, farklı bloglardan kopyaladığı içerikleri kendi yazısıymış gibi blogunda paylaşıyor. Kendi blogumun yazılarının kopyalandığını onlarca sitede gördüm. İlk başlarda uyarma çabası içindeyken durum sıkıcı bir hal almaya başlayınca mücadeleyi bıraktım. Birçok blog yazarı arkadaşım da bu durumdan muzdarip maalesef.
Tavsiye Makale: Kopyala-Yapıştır, Blog Yazarı Ol!
Sakın ola siz kopyala-yapıştır içerik kullanmayın. Az olsun, amatörce olsun ama kendi yazınız olsun. İçerik hırsızlığı yaparak bir yere varamazsınız. Hem okuyucularınıza hakaret etmiş olursunuz hem de arama motorlarından ban yiyebilirsiniz.
Tavsiye Makale: Blogunuza İçerik Üretmek İçin Tavsiyeler
-Yorumlara Cevap Verin-
Yazılarınıza gelen yorumlara muhakkak cevap verin. Okuyucularınızla aranızda samimi bir bağ oluşturmanın anahtarı, hızlı bir şekilde yorumlara cevap vermektir. Yorumlara cevap vermediğiniz takdirde yorum sahibi blogunuzu bir daha ziyaret etmez.
Yorumları muhakkak denetim altına alın. Spam yorum atanların yorumlarını kabul etmeyin, yazılarınıza sizin fikirlerinizin zıttına yorum atılırsa, saygılı bir şekilde cevap verin. Kırıcı sözcüklerden kaçınmaya çalışın.
Tavsiye Makale: Mükemmel Bir Yorumda Olması Gereken 7 Özellik
-Misafir Yazar Olun-
Misafir yazar olmak, hem sizi konuk yazar olarak kabul eden blog sahibi ile hem de o blogun ziyaretçileri ile aranızda bir bağ oluşmasını sağlar. Hem backlink sahibi olmuş olursunuz hem de blogunuza ziyaret çekersiniz.
-Okuyucularınızın Düşüncelerini Önemseyin-
Yazılarınızda konu ile ilgili okuyucularınızdan düşüncelerini yazmayı isteyin. Hem makalelerinizin yorum sayısı artar hem de okuyucularınız, size kendini yakın hisseder.
-Arama Motorları için Değil Okuyucularınız için Yazın-
SEO’yu duyan ve az çok hakkında araştırma yapan birçok blog yazarı sırf arama motorlarından ziyaret çekmek için makalelerini okuyucularını düşünmeden yazıyor. Karşınızda birilerinin olduğunu unutmayın, bu makaleleri robotlar okumuyor, kanlı-canlı insanlar okuyor. O yüzden okuyucularınıza fayda sağlayacak, samimi makaleler hazırlayın.
Tavsiye Makale: Blog Okumayan Blogunun Okunmasını Beklemesin
-Blogunuzun Görünüşüne Önem Verin-
Benim de en çok dikkat ettiğim konulardandır. Hatta ilk zamanlarda çok fazla tema değişikliği yaptım, eklentilerle çok vakit geçirdim. Zamanlar hangi görünümün daha iyi olacağının farkına vardıktan sonra çok fazla değişiklik yapmadım.
Blogunuza gelen ziyaretçileri blogunuzda tutmak ve hatta onları sadık birer okuyucu haline getirmek için blogunuzun görünümünü çok önemli. Eğer kötü bir görünüme sahipseniz, ziyaretçi saniyeler içerisinde blogunuzu terk edecektir ve bir daha o kişinin blogunuza gireceğini düşünmeyin. O yüzden sade bir tema, sade bir menü, sade bir yazı stili kullanmaya dikkat edin. Cafcaflı görünümlerden uzak durun. Ayrıca temanızın SEO uyumlu olmasına da dikkat edin.
-Etkili Başlıklar Kullanın-
Makalelerinize etkili başlıklar seçmeye özen gösterin. İlk bakışta okuyucuların dikkat çekeceği başlıklar seçin yazıların ziyaret oranı artsın. Sadece okuyuculara yönelik değil, arama motorlarını da harekete geçirecek başlıklar kullanın. Başlıklarda muhakkak anahtar kelimeniz/kelimeleriniz bulunsun.
Sonsöz
Blog yazmaya başlayanlar ya da başlayacak olanlar için fayda sağlayabileceğini düşündüğüm konulara değinmeye çalıştım. Blog yazarlığında ilk zamanlar oldukça zordur ve arayış/araştırma içerisinde geçer. Umarım makalem yeni blog yazarlarına fayda sağlar. ”Blog Yazarlarının En Çok Yaptığı Hatalar” adlı yazım gibi bu yazımı da açık uçlu bırakacağım. Zamanla yeni konu başlıkları ekleyeceğim. Sizin de eklememi istediğiniz konular varsa yorum kısmına bırakabilirsiniz.
Çok değerli bir içerik hazırlamışsınız Musa Bey. Hemen ekibimle paylaşıyorum. Saygılar.
BeğenBeğen
Blog yazmak emek ve sabır isteyen bir iş. Bazen çok sıkılıp ihmal ettiğim çok oldu. Ancak böyle yazıları okudukça yeniden ilham geliyor ve bir şeyler karalıyorum. Çok teşekkürler
BeğenBeğen
Teşekkürler efendim
BeğenBeğen
Merhaba blog yazarları hakkında gerçekten güzel makale hazırlamışsınız bunu için öncelikle teşekkur ederim başarılarınızın devamının dilerim bu arada sizinlede anlaşma yapa biliyormuyum 🙂 saminiyetiniz gerçekten güzel makalede bunu ansıtmışsınız teşekkurler tekrardan 🙂
BeğenBeğen
Degerli yorumunuz icin tesekkur ederim. Blog acma yolunda olanlara bir nebze de olsa faydali olduysa ne mutlu.
Anlasma yapabiliyor muyum derken hangi konuda acaba?
BeğenBeğen
Faydalanabileceğim bilgiler.. Sık sık sayfanzı ziyaret edeceğim. Teşekkürler..
BeğenBeğen
Üretimin düşük olduğu ve uzun, ama karmaşık yazmanın “kaliteli” olarak görüldüğü günümüz Türkiye’sinde sizin gibi özgün ve çözüm odaklı yazarlar görmek sevindirici. Yalnız size bir sorum olacak, siz sosyal medya üzerinden ya da google hizmetlerinden reklam vermişsinizdir diye düşünüyorum. Bunları ne sıklıkla verdiniz? Yani minimum miktarda aylık ya da yıllık ne kadar maliyeti gözden çıkarmak gerekir sitemizi adamakıllı tanıtmak için?
BeğenBeğen
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Google’dan herhangi bir reklam almadım. Facebook üzerinden sadece 5 dolarlık bir reklam almışımdır. Ziyaretlerimin çoğu google üzerinden doğal yollarla geliyor. Herhangi bir reklam çalışması ile değil. Zaten ben de yazılarımda buna önem verdim, kaliteli ve faydalı içerik ile okuyucuyu memnun etmek ve seo uyumu ile de google üzerinden ziyaret çekmek. Bunlar için reklama ihtiyacınız yok. Kaliteli makaleler yazmanız yeterli.
Tabi ki sizin gibi genel konulu, sosyal içerikli sitelerde reklam önemli. Çünkü benzer konuları yazan çok fazla site var. O yüzden bu işi yıllardır yapan onedio gibi büyük sitelerle yarışmak çok zor. O yüzden facebook reklamları alabilir, ya da büyük etkileşimli facebook sayfalarına reklam verebilirsiniz. Bütçenizi kendinize göre ayarlamanız gerekir.
BeğenBeğen
Güzel bir yazı olmuş. Ben de bu yazı sayesinde blogumu bayağı ilerlettim.
BeğenLiked by 1 kişi
sizin sayenizde bloğumu baya hitlendirdim teşekkürler
BeğenLiked by 1 kişi
Yorumunuz için teşekkür ederim. Faydalı olduysa ne mutlu.
BeğenLiked by 1 kişi
Blog yazma işi kitap yazma işinden biraz daha fazla emek ister. Kitap gibi sade bir blog kitap gibi mutlu etmez. Son zamanlarda çok görüyorum. Logo yok, resim yok blog adeta hacklenmiş gibi hata verdi verecek gibi duruyor.
BeğenLiked by 1 kişi
Çok değerli bir içerik hazırlamışsınız Musa Bey. Hemen ekibimle paylaşıyorum. Saygılar.
BeğenLiked by 1 kişi
Yorumunuz için teşekkür ederim. Sizin yazılarınızı da takip ediyorum, faydasını görüyorum 🙂 Saygılarımla,
BeğenLiked by 2 people
Dediklerinizi uygulamaya çalışıyorum.Siteme bi bakıp değerlendirir misiniz? Benim amacım kpss evde hazırlananlar için ,ücretler çok yüksek dersanelerin o yüzden arkdaşları konular hakkında bilgi sahibi olsunlar geri kalanını da testlerle ilerletsinler istiyorum .Ama ziyaretçi hiç yok.Sayfanın tam adını yazarsam sadece google da çıkıyor ne zamana kadar böyle devam eder.Amacım para değil sitedeki yorumlar gelsin sorular gelsin arkadaslara bilgi vermek istiyorum.Teşekkürler bu arada yazılarınızı takip ediyorum.
https://kpssderslerehazirlik.blogspot.com
BeğenBeğen
Yorum için teşekkür ederim. Size de yolunuzda başarılar dilerim.
BeğenBeğen
Merhabalar ben de bir amatör blog oluşturdum blogçuluk alanında amatörde olsa yazmak bana keyif veriyor. Blogum yazabilecek bir konu ararken sizin blogunuza geldim gerçekten beğemdim tema olsun yazılar olsun geyet başarılı.
BeğenLiked by 1 kişi
Yorumunuz için teşekkür ederim. Blogunuzda başarılar dilerim.
BeğenLiked by 1 kişi
Hocam bu yazınız da bir mükkemel olmuş sizi hep takip ediyorum
BeğenLiked by 1 kişi
Yorumunuz ve takibiniz için teşekkür ederim 🙂
BeğenLiked by 1 kişi
Yazmak konusunda biraz zorlansak da güzel şeyler ortaya çıkartabilmek iyi geliyor insana.
BeğenLiked by 1 kişi
Her ne kadar zor olsa da ortaya çıkanlar mutluluk verici. Bir de yorum alırsa tadından yenmez 🙂
BeğenLiked by 1 kişi