Her gün yüzlerce, belki binlerce blog açılıyor. İçlerinden çok azı başarıyı yakalayabilecek. Büyük bir kısmı da hezeyana uğrayacak. Çünkü ya internetten para kazanmak için ya da fenomen olmak için bir anlık hevesle bu işe başlanıyor. Bu işte başarıyı elde etmek için maalesef sadece site kurmak yeterli değil.
Hem blog tanıtımı yapan Blogumu Tanıt adlı sitem için yeni bloglar bulmak hem de takip edeceğim yeni siteler keşfetmek için ara sıra internette dolaşıyorum. Ayrıca hemen hemen her gün yeni blog yazarları açtıkları siteleri için tavsiye ve önerilerde bulunmamı istiyorlar. O şekilde de yeni açılan blogları tanıma imkanım oluyor.
Yeni tanıştığım blog yazarlarının ilk göze çarpan eksiklikleri, daha doğrusu site kurma amaçlarındaki yanlışlık, blog yazarak para kazanmak istemeleri. İnternetten para kazanmanın yollarından biri olan blog yazarlığı ile kazanç elde etmek sır değil, aşikar. Bu konularda da elimden geldiğince birçok kişiyi tecrübelerim etrafında bilgilendiriyorum. Sorun, site/blog kurma amacının para kazanmak olması. İlk düşünceleri ”Ben de para kazanabilir miyim? İnsanlar sitelerinde büyük gelirler elde ediyor.” olunca o kişilerin ne kadar başarılı olabileceğini çok önceden kestirebiliyorsunuz.
Blog yazarlığı, yazmayı sevenlerin ve becerebilenlerin yapabileceği ve yapması gereken bir hobi, bir eylemdir, bir iş benim gözümde. Amacınız para kazanmaksa üzgünüm ama, o kadar çok başarılı olamayacaksınız. Yüksek miktarlarda gelir elde etmek için bu işte profesyonel olmanız lazım.
Yazmak, özellikle blog yazmak, başlı başına büyük bir yetenek ve azim gerektiren bir iş. Her önüne gelen yazamaz. Yazar ama istediği başarıyı elde edemez. Bir kere, başarmak için yazmayı sevmeniz lazım. Hiç bir işe gönül vermeden o yolda yükseklere çıkamazsınız. Hangi konuda yazdığınız önemli değil. Kişisel blog, edebiyat blogu, teknoloji blogu, moda blogu, yemek blogu, güzellik ve bakım blogu… Önemli olan konu değil, yazmayı sevmek.
Peki sadece yazmaya duyulan sevgi yeterli mi? Tabi ki de değil. Belki not defterinize yazarken hiç bir şey gerekmeyebilir. Ama blog yazmaya başladığınız zaman emek, bilgi, araştırma, bilgi paylaşımı, okuyucu iletişimi, noktalama ve yazım kuralları gibi konulara da özen göstermeniz gerekmektedir. Bu konulara dikkat edilmediği sürece çok da başarılı olacağınızı düşünmeyin. ”Neden bloguma ziyaret gelmiyor, neden bloguma yorum alamıyorum.” diye dövünmeniz ya çok aceleci olduğunuz için ya da yukarıda bahsettiğim hususlara dikkat etmediğiniz içindir.
Diğer blogum Blogumu Tanıt‘a birçok blog yazarı tanıtım yazısı göndermek istiyor. Örnek almaları ve tanıtım yazısı kuralları için hazırladığım koskoca bir makale var. Onu arkadaşlarıma gönderiyorum ve kurallar dahilinde yazmalarını istiyorum. Öyle tanıtım yazıları geliyor ki anlatamam. Ne cümle kurguları doğru ne de tanıtım yazısı kurallarına uyumlu. Noktalama ve yazım yanlışları ile dolu. Blog yazarlarının özen göstermedikleri her hallerinden belli. Bana gönderilen tanıtım yazıları blogunuzun bir reklamı, öyle değil mi? Neden kötü bir şekilde kendi reklamınızı yapıyorsunuz ki? Yazmaya gönül vermediyseniz ne kendi vaktinizi boşa harcayın ne de benimkini.
Yeni yetişen blog yazarlarının başarılı olması için hem yazılarım ile hem de dışarıdan destek olmaya çalışıyorum. Özellikle kişisel bloglar için… Blog yazarları birbirine destek olmalı ki kaliteli içeriğe sahip bloglar ve başarılı blog yazarları ortaya çıksın.
O yüzden ”Herkes blog yazarı olmalı mı?” sorusuna cevabım, hayır. Herkes blog yazarı olmasın. Zaten bu işi hakkıyla yapanlar başarılı oluyor. Maalesef diğer, emek vermekten ve sabretmekten yoksun kişiler interneti bilgi çöplüğüne dönüştürmekten başka bir işe yaramıyor.
Yeni blog yazarı arkadaşlarıma tavsiye, sabır kavramınız yoksa emek vermekten erinecekseniz hiç başlamayın yazmaya. Ama ben yazmayı da seviyorum gereken sabrı da gösteririm diyorsanız hemen açın ve yazmaya başlayın. Yazımı kötü bir biçimde algılayanlar olabilir. Blog yazarlarının eleştirel yüzü olmak çok da üzmüyor beni. Eleştirmeliyiz ki blog yazarlığı ülkemizde gelişsin. Sizce?
Tavsiye yazı: Blogunuza İçerik Üretmek için Tavsiyeler
musaozsari.com – özgün ve farklı içerikler üreten kişisel blog sitesidir.
canı isteyen herkes blog açsın. bunda kötü bir şey yok. başarılı olur yada olmaz, okunur yada okunmaz. ne fark eder ki? kişinin kendini tatmini hepsinden önemli. benim yazacak hiçbir şeyim yok bende işsizlikten kendime vakit geçirmelik blog yaptım. isteyen gelir isteyen gelmez. böyle yani… http://enisbaydemir.blogspot.com.tr/
BeğenBeğen
Dusunceleriniz icin tesekkur ederim. Tabi ki isteyen blog acar ya da acmaz. Lakin yazida bahsettigim bloglara olur da denk gelirseniz keske bu blog acilmasaydi, dersiniz eminim. Blogunuzda basarilar dilerim.
BeğenBeğen
canı isteyen herkes blog açsın. bunda kötü bir şey yok. başarılı olur yada olmaz, okunur yada okunmaz. ne fark eder ki? kişinin kendini tatmini hepsinden önemli. benim yazacak hiçbir şeyim yok bende işsizlikten kendime vakit geçirmelik blog yaptım. isteyen gelir isteyen gelmez. böyle yani… http://enisbaydemir.blogspot.com.tr/
BeğenBeğen
Her isteyen tabi ki de blog açar, kim karışabilir buna. Lakin sadece bi blog yazarı gözüyle değil, bir okuyucu gözüyle baktığınız zaman ” bu adam da bu blogu açmasaydı iyiydi” dediğiniz bloglar var. Ha, o adama karışılabilir mi, hayır. Blog yazarlığını Türkiye’de ilerlemesi için örnek olacak blogların açılması her zaman sonrakiler için faydalı olacaktır. Ayrıca ”benim blogumu kimse okumazda okumasın, ben okusam da yeter” algısı ile blog açmayı saçma buluyorum. Bir yazar nasıl sadece kendisi için kitap yazmazsa, birilerinin okuması için o kitabı yazıyorsa, blog sa benim gözümde odur. Kimse okumasın diyenler otursun ajandasına yazsın ya da blogunu arama motorlarında indexletmesin. Blog yazarlığının en büyük hazzı, yazılarımızın okunması ve yorum almaktır.
Saygılar,
BeğenBeğen
Her gün yüzlerce, belki binlerce blog açılıyor. İçlerinden çok azı başarıyı yakalayabilecek. Büyük bir kısmı da ” hezeyana ” uğrayacak…
” Hüsrana” olmasın..!
Selam,
400 adet kadar siyaset, sanat, günlük hayat, filozofi, Tarih ve Sanat tarihi vb konularda, makale , deneme ve inceleme yazılarım birikti. Devamlı olarak da yazıyorum, memlekette konu çok.
Hazırlayacağım bir Blog da paylaşma zamanı geldi gibi.
Ama bol yazılı bir Blog ne kadar okunur ki, Okuma alışkanlıkları bu aşamada karamsarlığa itiyor beni.
Bu tür bir Blog’un okunması için değişik tavsiyeleriniz olabilir mi ?
Yazılarlarla beraber hangi konuların renklendirici, eğitici, eğlendirici ve ilgi çeken efektleri olabilir.
Teşekkürler,
BeğenBeğen
Merhaba,
Öncelikle yazılarınızın okunması yazılarınızın kalitesine bağlı. Bir tarzınız varsa muhakkak belirli bir kitleye hitap edecek ve yazılarınız okunacaktır. Yazı konusunda da sıkıntı çekmeyeceğinize göre bir blog açabilirsiniz. Açmada önce blog nedir, nasıl yazılır vb. gibi konuları araştırın ki, başlarken ve sonrasında zorluk çekmeyesiniz. Bloguzu açtıktan sonra da araştırmaya devame dib, blog yazarlığı hakkında bilgi edinin. Takipçi ve ziyaretçi kazanmak için aşağıdaki yazımı da okuyabilirsiniz.
https://musaozsari.com/2016/04/11/bloguma-nasil-ziyaretci-cekerim-sorusunun-cevabi-burada/
İyi çalışmalar,
BeğenBeğen
selam,
yazılarınız hem yol gösterici hem de bilgilendirici. hayal tacirliği yapmıyorsunuz. hakikaten de herkes blog açmamalı zira bir konuda uzmanlığı olmayan ya da az emekle çok başarı umanlar, iyice şişen çöp kovasına yeni bir çöp bırakmaktan öteye geçemiyorlar. Ayrıca üslubunuz da amacınızla uyumlu. Türkçeyi doğru kullanıyorsunuz. Yalnız yazıda geçen “tabi ki de” kelimesi yerine “tabii” ya da “tabii ki” sözcüklerini kullanmanız naçizane bir öneridir. Yazılarınızdan istifade ettim sağolun.
ben de yeni bir blog açtım, amacım kitaplar üzerine yaptığım değerlendirmeleri ve sosyal, aktüel meseleler hakkında fikirlerimi (didaktik olmayacak şekilde) paylaşmak. bu yolla hem insanlara faydalı olabileceğimi umuyor hem de diğer blogları takip edip, düzenli yazarak kendime katkı sağlayabileceğimi düşünüyorum. elimde hali hazırda birçok yazı var ama tashih gerekli. Zaten sizden öğrendiğim kadarıyla elinizde hazır yazılar bile olsa bunları periyodik olarak paylaşmak, güncelleme yapmak önemli.
benim en zorlandığım konu template bulmak oldu, belki 30 tane template denedim ama hiçbirini beğenmedim. aslında en başta yetersiz görünen bloggerın olanakları ile bir şey hazırladım ve doğrusu çok hoşuma gitti. pek çok kişiye çok kötü hatta dandik görünebilir ama o kadar şatafatlı temalar içinde en beğendiğim şu an kullandığım tema oldu. siz bu konuda düşüncelerinizi paylaşırsanız memnun olurum. iyi çalışmalar
http://www.kitaplarvefikirler.blogspot.com
BeğenBeğen
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Elimden geldiğince faydalı bilgiler yazmaya çalışıyorum. Bu macerada size başarılar dilerim.
Tema konusuna gelince blogger ın ücretsiz temaları var. Onları da kullanabilirsiniz. Daha düzenli bir tema seçerek okuyucularınızın sitenizde daha uzun süreler kalmasını sağlayabilirsiniz. Temanız iyi fakat biraz daha profesyonel bir tema kullanmanız her açıdan iyidir. Tema indirebileceğiniz bir site önermek istiyorum: http://www.mybloggerthemes.com/ Bu siteden faydalanabilirsiniz.
BeğenBeğen
Gerçekten blog yazarı olmak kolay deyil en başta sabır çok önemli zamanla gerisi oluyo zaten
BeğenLiked by 1 kişi
Sabır ve emek çok önemli blog yazarlığında, sizin de dediğiniz gibi. Yorumunuz için teşekkürler.
BeğenLiked by 1 kişi
Blog yazarı olmak sabır ister zaman ister ve en önemlisi her şeyden fazla yazarın güncel olmasını ister…
BeğenLiked by 2 people
Yazmayı seven arkadaşlar için iyi bir hobi , sadece yazmayı sevmek gerektirmiyor birazda sabır gerekiyor. 🙂
BeğenLiked by 1 kişi
Gerçek bir blog yazarı olmak için sabır en başta gelen gerekliliklerden. Sabır yoksa gerisi gelmiyor çünkü.
BeğenLiked by 1 kişi
Blog yazarlarını bilgilerindirici içerikler üretiyorsunuz arada bir bakarım blogunuza her zaman ki gibi kalite kokan bir yazı olmuş.
BeğenLiked by 1 kişi
Yorumunuz için teşekkür ederim. Kaliteli yazılar yazmaya çalışıyorum.
BeğenLiked by 1 kişi
Henüz blog nedir onu bilmeyenler var. Blogger olmanın getirdiği sorumluluklardan da bir çoğunun haberi yok. Bunların bir de instagram ayağı var ki, evlere şenlik. Blog yazıyor olmak ayrı blogger olmak ayrı bana göre.
Bir arkadaşıma blog ismi arayışındayken, açılıp hiç post girilmemiş, iki post yazıp bırakılmış bloglar gördüm. İsim ziyanı…
Para kazanma olayına gelince, sadece gülümsüyorum. Blogumu açtığımdan beri blog için harcadığım parayı hesaplamadım:)
Söylenecek çok söz var aslında ama bir yorum için bu kadar yeter sanırım:)
Sevgiler
BeğenLiked by 1 kişi
Maalesef, dediğiniz gibi blog kavramını bilmeyen ve bilse de sorumluluklarını yerine getiremeyen birçok kişi var. Blog yazarlarının milyonlar kazandığını düşünenler bile var. O yüzden sırf para kazanayım diye yazmaya başlıyorlar, tabi sonuç hüsran. Ne var ki bu işe gönül veren arkadaşlarımız olduğu sürece blog yazmak önemli bir yerde duracaktır. Yorumunuz için teşekkür ederim. Saygılarımla,
BeğenLiked by 1 kişi
Merhabalar Musa Bey
Yazınızı baştan sona iki kez okudum. Ve yıllardır savunduğum 3 tezi sizinle paylaşmak istedim.
1. Her insan blog yazabilir. Ama her insan blog yazarı olmaz.
2. Kişisel Blog gelip geçici heveslerin değil; kalıcı ve ulaşılabilecek bilgilerin kaynağıdır.
3. Kişisel Blog para kazanmanın değil; bilgiyi öğrenmenin tecrübeyi paylaşmanın alanıdır.
Yukarıda belirttiğim gibi bu tezler göz önünde bulundurulursa blog yazarı anca olunabilir. Yoksa ha not defterine yazmışsınız, ha dijital platformda kayıt tutmuşsun bir farkı olmuyor. Umarım yazınız gerekli mecralara ulaşır.
Bilgilendirici yazınız için teşekkür ediyor; emeğinize kaleminize sağlık.
Saygılarımla
BeğenLiked by 1 kişi
Yorumunuz için teşekkür ederim. Sanırım düşüncelerimiz aynı. Blog yazarı olmak içim büyük bir emek gerek. Saygılar,
BeğenLiked by 1 kişi
Para kazanmak amacıyla blog yazmaya başlamanın sonu hüsran olduğu gibi sonucunda maddi çıkar gözetilen her işin sonu hüsran oluyor hocam, tecrübeyle sabit 🙂 Blog açıp, bu işin sorumluluklarını omuzlarda taşımadıkça maalesef blog dediğimiz olay Google’da 10. sayfada bir site olarak kalıyor.
BeğenLiked by 1 kişi
Haklısın hocam, sorumluluk sahibi olamayanların yapabileceği bir iş değil blog yazarlığı. Hele ki tek amaç para kazanmaksa. Zaten severek yazdıktan sonra ve biraz araştırmacı olunca kazanç kendiliğinden geliyor. Yorumunuz için teşekkür ederim:)
BeğenLiked by 1 kişi
Görüşlerinize katılıyorum. Yazmayı sevmenin yanı sıra kullandığımız dile ve dilin kurallarına uygun yazmak için özen göstermeye ihtiyacımız var.
BeğenLiked by 1 kişi
Maalesef çok az kişi bu konuda duyarlı. Umarım böyle makaleler ile dikkat çektikçe bu konulara dikkat ederler. Yorumunuz için teşekkür ederim.
BeğenLiked by 2 people