seo-nedir

SEO, Neden Anlaşılmıyor?

SEO, birçok blog yazarı için hale bilinmezliğini korurken az çok bilgisi olanlar için bile hala tam anlamıyla anlaşılmış değil. Anlaşılamamasının sebeplerine değinirsek olursak; gerekli araştırmanın yapılmaması, profesyonel olmayan kaynaklardan bilgi edinme ve SEO’nun kendisinden korkmak… Bu üç sebepten ötürü konu ile ilgili doğru bilgiyi edinemiyoruz ve SEO‘dan uzak duruyoruz.

Kısaca, SEO Nedir?

Arama motorlarında yükselmek için yapılan çalışmalar bütünüdür. Yani, blogunuzun Google ve diğer arama motorlarında rahatlıkla ziyaret alması ve anahtar kelimenizde üst sıralarda çıkabilmeniz için yaptığınız işlemler.

(ÖRNEK: Yemek blogunuz var ise, anahtar kelimeniz: Yemek blogu, yemek tarifleri, tatlı tarifi vb. amaç: Bu kelimeler arandığında ilk sıralara çıkmak)

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, blogunuzda SEO uyumlu makaleler yazmak ve sitenizi/blogunuzu SEO uyumlu hale getirmek için bu konuda uzman olmanıza gerek yok. İnternet üzerinden doğru kaynaklardan edineceğiniz bilgiler ve konu üzerine yazılı kitaplar ile SEO hakkında gerekli ve doğru bilgileri edinebilirsiniz. Ben, ne SEO uzmanıyım ne de bu konuda eğitim aldım. Ama yaptığım araştırmalar ve yılların vermiş olduğu tecrübeler sayesinde Google veya diğer arama motorlarının istedikleri nelerdir, okuyucu ve arama motoruna yönelik nasıl içerik oluşturulur, sosyal sinyaller nasıl kullanılır gibi sorulara doğru cevaplar buldum. Tabi ki hala eksiklerim var, ama bu işin püf noktasını öğrendiğimi düşünüyorum. Yine de araştırmalarıma ve yeni bilgiler edinmeye devam ediyorum.

Tavsiye Makale: Blog Yazarlarının En Çok Yaptığı Hatalar

İlk zamanlarda SEO hakkında çok fazla bilgim olmadığı için SEO ile alakası olmayan ama bazı kişiler tarafından alakası varmış gibi anlatılan bilgiler edinmiştim. Zamanla bu bilgilerin yanlış olduğunu anladım ve yanlışlarımı düzelttim. Sizler de SEO konusunda az çok bilgi edinin diye bu içeriği paylaşma gereği duydum.

SEO Efsanelerini Aklınızdan Çıkarın!

-Google’dan Sadece Büyük Siteler Ziyaret Alabilir

Google üzerinden ziyaret alabilmeniz için sitenize büyük emekler vermeniz gerekir. Belki bir süre de beklemeniz gerekebilir. Lakin Google üzerinden ziyaret alabilmeniz için illa ki büyük bir site olmanıza gerek yok. Bloguma günde yaklaşık 1.000-1500 kişi giriyor, %90’ı arama motorları üzerinden geliyor. Okuyucu odaklı ve arama motorlarına uygun içerikler oluşturmayı öğrendikten sonra siz de blogunuza Google üzerinden ziyaret alabilirsiniz.

Tavsiye Makale: Bloga Nasıl Ziyaretçi Çekilir?

-SEO Sürekli Değişiyor, O Yüzden Başarılı Olamam

Google sürekli algoritmalarını değiştiriyor, bu doğru. Ama yaptığı değişimler genellikle okuyucuların faydasına yönelik değişimler oluyor. Yani hile-hurda ile bloguna ziyaretçi çekmek için spam içerik oluşturan, gerekli gereksiz anahtar kelime kullanan kişilere yönelik yenilikler… Siz SEO uyumlu makale yazmayı öğrendikten sonra ne kadar değişiklik olursa olsun sizi etkilemeyecektir. Hatta kaliteli içerik üretirseniz bu algoritma değişiklikleri sizin kalitesiz bloglardan sıyrılıp zirveye ulaşmanızı sağlayacaktır.

seonun-onemi-nedir

-Anahtar Kelimenin Önemi Kalmadı

Eskiden, siz de şahit olmuşsunuzdur, aradığınız bir konu hakkında en çok etiketi & anahtar kelimeyi dolduran yazılar önünüze çıkardı. İçinde size fayda sağlayan tek bir cümle olmazdı, ama en üst sıralarda çıkardı. İşte bunun önlemini almak için Google fazla anahtar kelime kullanımı yapılmaması gereğinde bulundu. Tabi ki bu demek değildir ki anahtar kelime kullanmayacağız. Hatta anahtar kelime kullanımına daha çok dikkat edeceğiz ki ziyaret alabilelim. Farklı kaynaklardan edindiğim bilgiye göre 100 kelimelik bir makale 2 ile 5 tane anahtar kelime kullanılması önerilir. Google’da üst sıralara çıkmak için gereksiz anahtar kelime kullanmamaya özen gösterin.

Anahtar Kelime Nerelerde Kullanılmalı?
  • Yazı linkinde
  • Makale başlığında
  • İlk paragrafta
  • Makalenin geri kalan kısmında mümkünse farklı varyasyonlarda

-Misafir Yazarlık Geçirliliğini Yitirdi mi?

2014 yılında Matt Cutts’ın burada misafir yazarlık hakkında bahsettikleri birçok kişiyi misafir yazarlıktan uzaklaştırdı. Aslına bakarsak misafir yazarlığı art niyetli bir şekilde kullananlar yüzünden önlem alınması için böyle bir açıklama geldiğini düşünebiliriz. Benzer, kaliteli bloglara göndereceğiniz misafir yazılar her zaman size fayda sağlayacaktır.

-Yazılarım Otomatik Olarak İndex Alır

Büyük siteler ve günde binlerce/milyonlarca ziyaret alan siteler otomatik olarak index alabilir. Ama çok az yazısı ve ziyaretçisi olan siteler/bloglar her zaman otomatik index almayabilir. Bu durumu ben kendimde yaşadım. Bazı yazılarım index alırken bazıları indexlenmemiş oluyordu. Ne var ki Google’ın hizmeti olan Search Console sayesinde yazılarım anında index almaya başladı.

Search Console’ e üye olmak için;
  • Buraya tıkla ve gmail hesabın ile oturum aç
  • Özellik ekle’den websiteni ekle
  • Belirtilen şekilde XML site map’i bloguna yükle
Yazılarını indexletmek için;
  • Search Console’e gir
  • Sitene Tıkla
  • Taramaya Tıkla
  • Google Gibi Getir’e Tıkla
  • Önüne çıkan boşluğa linkini ekle
  • Sitenin domain kısmını sil
  • (Sağda) Getir’e tıkla
  • Dizine Eklenmesini İste’ye tıkla
  • Yönergeleri Takip Et

SEO efsanelerinden uzak durmaya çalışın ama araştırmaya devam edin ve konu hakkında doğru kaynaklardan bilgi almaya çalışın. Eğer hala SEO’dan korkuyorum diyorsanız, en azından makalelerinizin okuyucu odaklı olduğundan emin olun. Blogunuzu ziyaret eden kişiler, yazılarınızı okurken sıkılmadan okusun ve faydalansın. Siz içeriklerinize önem verdikten sonra ziyaret edilen ve okunan bir blog olacaksınız, emin olun.

Tavsiye Makale: Özgün İçerik Nedir? Nasıl Oluşturulur?