GSS
Bugünkü yazımda bir çok insanın kafasını karıştıran bir konu hakkında yazacağım: GSS Nedir? GSS Borcum Var mıdır? GSS Borcumu Nereye(den) Ödeyebilirim? Gelir Testi Nedir? Gelir Testi Yaptırmam Gerekir mi? Daha önceki yazımda Genel Sağlık Sigortası ile ilgili başımdan geçen bir olayı anlatmıştım. Bu yazımda biraz daha detaya inerek GSS hakkında bilgi almak isteyenlere yardımcı olmaya çalışacağım.
GSS Nedir?
Gss, Genel Sağlık Sigortası’nın kısaltmasıdır. 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigortası herkese (müstesna durumlar hariç) zorunlu kılındı. Hatta yeşilkart sahipleri bile bu kapsama alındı. Genel sağlık sigortasının zorunlu kılınmasıyla Gelir Testi Uygulaması (aşağıda detaylı değineceğim) da gündeme geldi. Bu yeni uygulamalar ile birlikte genel sağlık sigortası başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Başvuru da bulunmasanız bile sistem otomatik olarak sizi kayıtlıyor ve GSS prim borçlusu olarak gösteriyor.”Ben sağlık sigortası istemiyorum” deme şansınız da yok. Herkes bu işlemleri halletmek zorunda.
İlk zamanlarda uygulama çok fazla bilinmediğinden bir çok kişinin GSS Prim Borcunu internet üzerinden sorguladığı zaman karşısına çıkan rakamlar yüzünden beti benzi atmıştır. Çünkü, 500 lira, 1.000 lira, 2.000 lira gibi yüksek mevlalarda borç gözüküyordu. Bu durum bir çok kişiyi özellikle öğrencileri zor duruma soktu. Öğrenci olmasına rağmen o kadar borcun çıkması normal değildi haliyle. Bu durumu ben de yaşadım ve şükür ki sistem tarafından otomatik olarak atanan borçların geriye dönük olarak tekrardan düzenlenebildiğini öğrenince rahatlamıştım. Muhtemelen bir çok kişi bu durum ile karşılaşmıştır. Korkmayın, gereken işlemleri yaptığınız sürece sıkıntı yaşamazsınız. Ama acele etmenizde fayda var. Değişen sistemle birlikte borcunuza eklenen gecikme faizlerini ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Gelir Testi Nedir?
Gelir Testi, bir takım evrakları (aylık geliriniz nedir, eviniz kira mı, televizyonunuz var mı vb. sorular mevcut) doldurduktan sonra aylık ödemeniz gereken GSS borcunuzu belirleyen, ayrıca sistem tarafından otomatik olarak borçlu gözükmeniz durumunda borcunuzun tekrardan düzenlenmesini sağlamak için herkes tarafından yerine getirilmesi gereken bir uygulamadır. Gelir testi yaptırmak için kayıtlı olduğunuz ikamet adresinizdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeniz gerekiyor. Gelir testi için başvuru yapacağınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma adreslerine http://www.aile.gov.tr adresindne ulaşabilirsiniz. Her ne olursa olsun gelir testi yaptırmadıysanız hemen testi yaptırın. Ona göre borçlarınızda düzenlemeye gidilebilir hatta silinebilir.
Gelir Testi yaptırdıktan sonra, bazı hesaplamalar yapıldıktan sonra, GSS için aylık ödeyeceğiniz miktar belirleniyor ve bu miktarı her ay ödemek mecburiyetinde kalıyorsunuz. Eğer geliriniz düşükse genel sağlık sigortasından ücretsiz olarak yararlanabiliyorsunuz. Aşağıdaki bilgiler ile hangi borç dilimine giriyorsunuz öğrenebilirsiniz:
Gelir testi sonucuna göre ilgili kişinin;
– Kişi başına düşen aylık geliri, aylık brüt asgari ücretin üçte birinden (1/7/2012-31/12/2012 tarihleri arası için 313,50 TL’den) az olduğu tespit edilirse, bu kişinin GSS tescili primi devlet tarafından ödenecek kişi statüsünde (60/c-1 olarak) yenilenir ve genel sağlık sigortası primini devlet öder.
– Kişi başına düşen aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar (1/7/2012-31/12/2012 tarihleri arası için 313,50 TL’den 940,50 TL’ye kadar) olduğu tespit edilirse asgari ücretin üçte birinin % 12’si (1/7/2012-31/12/2012 tarihleri arası için 37,62 TL) tutarında,
– Kişi başına düşen aylık geliri, asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar (1/7/2012-31/12/2012 tarihleri arası için 940,50 TL’den 1.881 TL’ye kadar) olduğu tespit edilirse asgari ücretin % 12’si (1/7/2012-31/12/2012 tarihleri arası için 112,86 TL) tutarında,
– Kişi başına düşen aylık geliri, asgari ücretin iki katından (1/7/2012-31/12/2012 tarihleri arası için 1.881 TL’den) fazla olduğu tespit edilirse asgari ücretin iki katının % 12’si (1/7/2012-31/12/2012 tarihleri arası için 225,72 TL) tutarında,
kişinin prim ödemesi gerekir.
Yukarıda belirtilen prim ödeme tutarları, gelir testinin yapıldığı tarihten itibaren ödenecek aylık primler için geçerlidir. Gelir testi sonuçlanmadan önceki aylar için çıkarılan prim borcuna geriye dönük olarak uygulanıp uygulanmayacağı hususu ise gelir testi için müracaat edilen tarihe göre aşağıda belirtildiği şekilde değişir. kaynak: http://www.sgk.gen.tr
GSS Borç Sorgulama
GSS prim borcunuz var mı yok mu öğrenmek için buraya tıklayın. Çıkan sitede e-devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile borcunuzun olup olmadığını öğrenebilir, varsa borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ayrıca gelir testi yaptırdıkdan sonra size belirlenen GSS Primini bu siteden ödeyebilirsiniz. GSS Prim Borcu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz kaynak aldığım siteden istediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bugünkü yazımda GSS hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştım. Ayrıca GSS Prim Borcumu Nereden Ödeyebilirim? sorusuna cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Daha fazla kişinin bilgilenmesi için yazıyı paylaşabilirsiniz.