zararli aliskanliklar

Zararlı Alışkanlıklar

İnternette haberleri okurken CNN Turk‘deki bir haber dikkatimi çekti. ”Bu alışkanlıklara dikkat” başlığı altında hemen hemen hepimizin gün içinde ve devamlı yaptığımız alışkanlıkların aslında bizi yavaş yavaş ölüme götürdüğünden bahsedilmiş. Merak ettim ve okudum sonuna kadar. Bakalım neymiş bu alışkanlıklar:

1- Oturarak çalışmak: ”Günde 6 saatten daha fazla sandalyede oturmak kalp hastalığı riskini yüzde 64’e kadar çıkarıyor.” Şirket çalışanlarını ya da evde bilgisayar başında oturmamızı düşününce korkuyor insan. Zaten uzun süre oturarak çalıştığımızda ara ara kalkıp dolaşmanın faydalı olduğu söyleniyor. Ayrıca uzun süre oturmak bel ve boyun hastalıklarına da sebep olduğunu hepimiz biliyoruz.

2- Bilgisayar kullanmak: ”Bilgisayar ekranı göz yorgunluğuna ve baş ağrısına sebep oluyor. Ayrıca bazı bilgisayarlar sahip oldukları toksinler yüzünden sinirsel hastalıkları ortaya çıkarıyor.” Teknoloji çağında bilgisayar kullanmamak olmaz. Gerek iş yerlerinde gerekse evde bilgisayar vazgeçilmez dostumuz. Bu alışkanlıktan vazgeçmek çok zor gibi ne dersiniz?

3- Her Gün Yıkanmak: ”Sıcak suyla yıkanmak ve vücudunuzu ovmak cildin nemini kaybetmesine sebep oluyor, bu da çabuk yaşlanmayı getiriyor.” Cabası da kullandığımız kimyasal içerikli şampuanlar saçımıza ve vücudumuza zarar veriyor. Lakin, güzel hoş da, İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan insanlar, koşuşturmalı geçen günlük yaşamlarında nasıl 2-3 güne bir yıkansınlar. Dışarıda bir kaç saat durulduğunda bile ter ve dışarının kokusunu insanı rahatsız ediyor.

4- Saç Kurutmak: ”Televizyon, bilgisayar gibi elektromanyetik ısı yayan saç kurutma makinesi de sık kullanıldığında doku hücrelerinin yapısını bozuyor. Bu sebeple baş ağrısı, dönmesi, uykusuzluk ve hafıza kaybı gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Bağışıklık sistemi zayıflıyor.” Her gün duş alan birisi tabi ki saçını da kurulayacak. Tabi ki makineyle… Havlu ile kurutmak eskide kaldı. Saçını saç kurutma makinesiyle kurutanlar yandıysa fön makinesi, maşa vb. aletleri kullananlar ne halde olacak? Bayanlara duyurulur.

5- Kalem Isırmak: Çoğunlukla stresli zamanımızda kalemi ağzımıza koyar ve ısırırız. Ama bu hareket dişlere zarar vermekle birlikte konumlarının kaymasına da sebep oluyor.

6- Güneş Kremi Sürmemek: Çoğumuz denize gittiğinde güneş kremi götürmez. Ya tembellikten ya da ”krem sürmesekte olur” diye düşünmekten… Ama güneş kreminin zararlı uv ışınlarından koruduğunu unutmamak lazım. Güneş yanığı yüzünden acı çekmek istiyorsanız kullanmayın tabi ki.

7- Hız Artırarak Jogging Yapma: Hızını artırarak koşma, eklemlerde vücut tarafından üretilen bir iltihap olan ”artrit” riskini artırıyor. Bunu bilmiyordum şaşırdım açıkçası. Koşu yaptığımda kademeli olarak koşardım. Aklımda bulunsun.

8- Limon Yemek: Bağışıklık sistemini güçlendiren limonu çok yerseniz diş minesini  aşındırabilir. Limon yemeği çok sevmiyorum o yüzden bu konuda sıkıntım yok.

9- Patlamış Mısır Yemek: Film izlerken vazgeçilmezlerden olan patlamış mısır, dişlere zarar vermekle birlikte, diş aralarına sıkışırsa diş iltihabına sebep olabilir. Ya da hassas dişlere sahip olanlar kuru yemiş yerken dişlerini çatlatabilir.

10- Çorapla Yatmak: Soğuk kış aylarında çorapla yatmak gibisi yoktur. Ama çorapla yatmak cilt ve beyin hücrelerini de içeren vücuttaki hücrelerin gaz alışverişini engeller. En çok şaşırdığım zararlı alışkanlık buydu. Çok üşüyen birisi olarak ben de çorapla yatardım. Artık bu alışkanlıktan vazgeçmek lazım.

Yukarıdaki alışkanlıkların hemen hemen hepsi her birimizin sahip olduğu alışkanlıklar. Belki de vazgeçemediğimiz… Ama sağlığımız için en azından bazılarından vazgeçebiliriz.

Kaynak:www.cnnturk.com

Reklam