fury-savas-filmi-2014
Photograph: Allstar/Columbia Pictures

Fury (Hiddet) Filmi Konusu

Çok fazla savaş filmi izlemem aslında. Fury (2014) ‘yi izlemek istedim nedense. Türkçeleştirilmiş adı ”Hiddet” David Ayer’in yönetmenliğindeki filmde Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman gibi başarılı oyuncular oynuyor. Film, 1945 yılı 2.Dünya Savaşı son aylarında Çavuş Wardaddy(Brad Pitt) liderliğinde 5 kişilik bir ekibin savaşmasını anlatıyor. Savaş, acıdır, zordur. Bir çok arkadaş kaybedilir savaşlarda. Dayanılmazdır savaş. Her yüreğin kaldıramayacağı bir yüktür. Ama bazen kaçınılmazdır. ”Ya sen öldürürsün ya da seni öldürürler.” repliğinin anlattığı gibidir. Filmde savaşın hemen hemen bütün halleri işlenmiş. Tanklar, tüfekler, uçaklar… Ölenler, yaralılar, çocuk askerler… Aksiyon olarak baktığımızda da başarılı bir yapıt. Filmin her karesi aksiyon doluydu. Heyecanla izledim. Özellikler tank savaşları çok heyecanlıydı. Zaten genelde tankın içinde ve tank savaşı halinde geçmiştir film.

Dakikada 60 kelime yazmak işi olan Norman(Logan Lerman) bile katılmıştır savaşa. İlk başlarda öldürmekte zorluk çekmesine rağmen artık o da öldürmek zorunda kalmıştır. Çavuşu ”İdealler masumdur. Tarih acımasızdır” diyerek Norman’ı savaşa hazırlar. Savaşı kim ister ki? Malesef isteyen taraflar var ve bu yüzden çıkar savaş. İstemeyenler de arada kaynar gider. Filmin son sahnelerinde Norman tankın altına saklanır. O sahneyi izlediğinizde savaşı iki tarafta da istemeyenlerin olduğunu anlarsınız. Ve savaş biter. ”Her şey yolunda mı?” diye sorulur. ”Adamım sen kahramansın. Biliyor musun?” denir son kalan kişiye. Hiç bir şey yolunda değildir. Ne de kahraman olmak istemiştir kalan kimse bilmez.

Film, bende bu duyguları uyandırdı. Film yorumlarına baktım. Bazıları filmin Amerika’yı poh pohlaması olarak değerlendirmiş. Başka biri de cevap vermiş ona. Fetih ve Çanakkale 1915 filmlerimizi hatırlatarak, bizim de o filmlerde kendimizi ön plana çıkardığımız söylemiş. Ben katılıyorum bu yoruma. Tabi ki herkes kendini savunacak. Kendi yaptıklarını kahramanlık olarak görecek. ”Almanlar iyi yaptı askerlerimizi öldürdüler” mi diyecekler? Ya da biz ”Yunanlılar kahramanca savaştılar” mı diyeceğiz? Böyle saçma düşüncelerden kurtulup filmleri bir sanat eseri olarak değerlendirmek lazım. Ve bu sanat yarışında kutlu tarihimizi bizim de böyle baş yapıtlarla kutsallaştırmamız lazım. Yanlış mı düşünüyorum? İyi seyirler… Bir önceki film yorumum için tıklayın.

”Birisi dünyayı sevmezse Tanrı da onu sevmez.”