Biberiye
Bugün size biberiye bitkisi hakkında bilgi vereceğim. Ben kendim sık sık biberiye çayını kullanıyorum. Diğer çoğu bitki çayı gibi acı ya da kokusu kötü değil. Aksine çok hoş bir kokuya sahip, içimi de kolay. Unutkanlığa iyi gelmesi ve zihni kuvvetlendirmesi en bilinen özelliğidir. Biberiyeyi yol kenarlarında, tarlalarda hatta İstanbul’da Zincirlikuyu otobüslerinin oradaki küçük çiçeklikte bile görebilirsiniz:)
Biberiyenin Özellikleri;
Mart ve Mayıs aylarında çiçek açan biberiye, 100 santimetreye kadar uzayabilen çalı görünümünde bir bitkidir. Yaz-kış demeden yeşildir.Bahçelerde veya saksıda süs bitkisi olarak da yetiştirilir. (Ben şu anda biberiyeyi saksıya diktim daha sonra gelişmeleri yazarım.) Avrupa da uzun yıllardır tonik ve uyarıcı olarak kullanılan bitki, banyo terapisinde de kullanılmaktadır. Anavatanı Akdeniz Bölgesi olan bitki genellikle Tarsus, Adana, İskenderun gibi Güney Anadolu illerinde yetişir. Dünyada doğal olarak Portekiz’de bulunur. Diğer isimleri: beyaz püren, biberya, hasalban, kuşdiliotu.
Biberiyenin Yararları;
- Beyin süzücüdür, unutkanlığı giderir. (Yunanlıların hafızayı kuvvetlendirmek ve konsantrasyonu artırmak amacıyla bilginlerin başlarına biberiye çelenkleri taktığı bilinmektedir.)
- Sinirsel gerilime, baş ağrısına iyidir.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Mide ve bağırsakları uyarır.(yağlı yemekler yediğinizde kullanabilirsiniz)
- Hazımsızlık sonucu oluşan gazları sökmede yardımcı olur.
- Haricen kaslardaki ve eklemlerdeki romatizma tedavisinde destekleyici olarak kullanılır.
- Kadınlarda aybaşını düzene sokar.
- Erken saç dökülmesini önler.
- Burkulma ve eziklerde iyileştirici olarak kullanılır.
- Göğsü yumuşatıp zihni kuvvetlendirir.
- Yemeklerde kullanabilirsiniz.(özellikle et yemekleri)
Biberiyenin Yan Etkileri;
- Tek başına yüksek dozlarda alınmamalıdır. (Daha önce okuduğum yerlerde günde 2-3 bardak içilmesi uygundur yazıyordu. Fazlası zararlı…)
- Hamilelikte tavsiye edilmiyor.
- Uyku kaçırması muhtemel olduğu için gece yatmadan önce içilmemelidir.
- Tansiyonu yükseltebilir. O yüzden tansiyonu olanlar dikkatli kullanmalıdır.
Kullanım Şekli ve Dozu;
Biberiye bitkisinin kuru yaprakları demlenerek içilir. Bitkinin tıbbi etkisi çiçek açtığı zamanlarda daha etkilidir. Bitkinin kuru yaprakları veya taze sürgünleri 1 litre kaynar suya atılır ve 2 saat beklenir. Günde 3 defa yemeklerden önce birer fincan içilir. (Bunu her zaman uygulamak zor olacağından, ben bir fincaklık suya bir tutam biberiye atıyorum, 5 dakika bekletiyorum. Sonra afiyetle içiyorum:) Dikkat edin bitki çayını kaynatmayacaksınız, sıcak suda bekleteceksiniz.)
Et yemeklerinde kullanıyoru ben gerçekten çok yakışıyor
BeğenBeğen
Aynen dediğiniz gibi çok yakışıyor. Hatta tarhana çorbasına bile atabilirsiniz. Bitki çaylarını içmeyi seviyorsanız tavsiye ederim.
BeğenBeğen