rank brain algoritmasi nedir

Google RankBrain

Google, site ve blogları 0’dan 10’a kadar verilen puanlar ile sıralıyordu. Yani PageRank sistemi le sitelerin değerini belirleniyordu. 2014’den bu yana yeni PageRank güncellemesi gelmedi. Bu yüzden Google’ın yeni bir algoritma geliştireceği düşünülüyordu ki düşünülen gerçekleşti: PageRank’ın yerine artık RankBrain geçti.

Bloomberg’in verdiği bilgilere göre Google, Yapay Zekayı kullanan RankBrain’i kullanmaya başladı. Bu yeni algoritma ile arama sonuçlarında daha doğru sonuçlar elde edilebilecek.

RankBrain Nedir?

RankBrain, Google’ın kullanıcıların aramalarda daha doğru sonuçlar elde etmelerini sağlamak için geliştirdiği yeni algoritmasıdır. Yapay Zeka’yı kullanan RankBrain, HummingBird algoritmasının yenilenmiş halidir. Panda ve Penguin algoritmalarından sonra Google’ın  3. en güçlü algoritmasıdır.

Şuanda RankBrain’in arama sonuçlarının %15’ini, uluslararası düzeyde tüm aramaların 4/1’ini etkilediği, ayrıca şimdiden sonuçlarda %80 doğruluk ile çalışmaya başladığı söyleniyor. Bu oran önümüzdeki günlerde artış gösterecek.

RankBrain ile Neler Değişecek?

  • RankBrain, Makine Öğrenimi sistemini kullanarak bir insan beyni gibi çalışıp keşfedilmemiş yeni bilgileri ve benzer içeriği kullanıcılara aktaracak.
  • Arama sonuçları, önceki arama sonuçları verilerini temel alarak hesaplanırken, RankBrain ile konuşma dilinde kullanılan terimler gibi farklı ve olağandışı sorgular kolayca açıklanacak.
  • RankBrain yapay zekayı kullanarak aratılan dildeki terimleri kolayca sonuçlarda gösterecek.
  • Arama sonuçlarında eşleşmeyen kelime ya da kelime grupları yerine benzer içerikler gösterilecek.
  • Rank Brain, hali hazırdaki SEO kurallarına bağlı kaldığı için, SEO altyapısı doğru şekilde düzenlenmiş siteler bu yeni güncellemeden olumlu etkilenecek.
  • Teknolojideki gelişmeler ile birlikte Google, her hangi bir sorguyu en doğru bir biçimde titizlikle çözebilecek.
  • Siteler ne kadar çok farklı terimler ve imalar içerirse arama sonuçlarında daha çok gösterim alacak.
  • İmla hatalarını ve konuşma dili sözcüklerini daha kolay seçebilecek.
  • Kaliteli ve özgün içerik sitenizin hatırlanmasını artıracak.

Google’ın yapay zeka kullanan yeni algoritması RankBrain hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştım. Her ne kadar Google yeni algoritmalar geliştirse de, özgün ve faydalı içerik yazan siteler nihayetinde değerlerinden hiç bir şey kaybetmeyecektir. Kaynak aldığım siteyi de aşağıda belirteceğim. İngilizcesi olanlar biraz daha detaylı bilgi alabilirler. (Kaynak)