
Satürn: Çocuklarını Yiyen Tanrı
Çocukluk döneminde, yani ortaokulun son yıllarında okuldaki kütüphanede vakit geçirmeyi çok severdim. Kütüphane dediysem öyle büyük bir yer aklınıza gelmesin küçük bir oda sadece. Ama her ne kadar küçük bir alan olsa da orada kitap okumanın ya da kitaplara bakmanın zevki ayrıydı.Yine bir gün kitap almak için kütüphaneye gitmişim, ansiklopedilerden birini karıştırırken bir resim gördüm ve şok oldum. Çok korktum desem daha doğru olur. Hemen ansiklopediyi kapattım ve kütüphaneden çıktım. Hatta o gece o resmi rüyamda gördüm.
O kadar korkmuştum ki… Hatta hala bu resim aklıma geldiğinde korkarım. Geçenlerde bir sitede rastgele bu resmi gördüm ve eski anılarım canlandı. Arasıra aklıma gelirdi resim ama ne resmi olduğunu bilemezdim. Şimdi biraz araştırdım ve ”Çocuklarını yiyen tanrı” olduğunu öğrendim. İspanyol ressam Goya’nın yaptığı bir resimmiş. Resimde Yunan Tanrısı Kronos’un kendi yerine geçmelerinden korktuğu için çocuklarını doğar doğmaz yiyerek öldürüyormuş. Ne baba ama:)
Resimle ilgili vikipedia’dan daha fazla bilgi alabilirsiniz. Ayrıca resimbiterken.wordpress.com adlı bir blogda da yeterli bilgi mevcuttur. Siz resmi görünce korktunuz mu çok merak ettim.
Geçmişte ne krallar, padişahlar, devletler çocuklarını yedi. Günümüzde de yemeye devam ediyorlar. İktidar hırsı her şeyin önüne geçiyor ne yazık ki!
BeğenBeğen
Çok haklısınız. Daha önce de oldu bu olaylar, şimdi de oluyor ve gelecekte de olacaktır. Bazı insanları hırsları kör ediyor ve doğruluktan ayrılmasına sebep oluyor. Ama elden ne gelir ki?
BeğenBeğen
yedi de ne oldu sanki.. genc tanrilar titanlari gene de alt etti 😛 Goya’dan degil ama Rubens’in tablosundan korkuyorum – bebegin yuzu gorundugu icin sanirim
BeğenBeğen
Dediğiniz gibi o kadar yedi yedi kaderinden kurtulamadı sonunda. O resmi çocukluk dönemimde gördüğüm için o kadar korkuttu sanırım. Ruben’in tablosundan da korkulur:)
BeğenBeğen