Uzun süredir blog yazarlığı yapanların karşılaştıkları en büyük sorunlardan birisi ”yazamama” ‘dır. Bu yazamama evresinin süresi kişiden kişi değişse de hemen hemen her blog yazar yazarı bu problem ile karşılaşır. Ben de bu olumsuz süreci yaşayanlardanım bir süredir. 4 yılı aşkın bir süredir kişisel bloguma özgün içerikler oluşturmaya çalışıyorum. Bazı zamanlarda boş vaktim olsa dahi yazamıyorum. Bilgisayarın başına geçip dakikalarca bazen saatlerce oturuyorum. Ama bırakın bir makaleyi tek bir cümle yazamıyorum. Baktım olmayacak, hemen bilgisayarın başından kalkıyorum.

Özellikle bu sene bloguma yazı girme konusunda fazlasıyla sıkıntı yaşadım. Ara sıra makaleler girsem de yeteri kadar yayımlamadığım farkındayım. O yüzden oturup düşündüm; ”bu sorunu nasıl çözebilirim?” Öncelikle yazamama sorununun kaynağına inmeye çalıştım ki çözüm sürecini ona göre şekillendireyim. Bu yazımı da aynı konudan muzdarip olan blog yazarı arkadaşlarıma bir nebze de olsa faydası dokunsun diye hazırladım.

”Yazamama” Sürecinin Sebepleri Ne Olabilir?

Oturup ciddi bir şekilde yazmamı engelleyen konuları düşündüm. Hangi konular ne zaman yazmamı engelliyor irdelemeye çalıştım.

Uzun Süredir Blog Yazma

Blog macerasına ilk atıldığım günlerdeki heves ile şimdiki hevesimin aynı olması söz konusu bile değil. Yazmanın vermiş olduğu o heyecan ve zamanla yazdıklarımın okunduğunu görme heyecanı zamanla sönükleşiyor. Çünkü artık belirli bir takipçiye ulaştım ve bloguma günlük ortalama bir ziyaret var. Dikkat ederseniz uzun süre blog yazarlığı yapanlar daha az yazı yayınlarlar. İlk başlarda her gün ya da 2,3 günde 1 yazı yayınlarken seneler geçtikçe bu oran 2 haftada 1 ya da ayda 1’e düşer.

Tavsiye Makale: Bloga Ziyaretçi Çekmek

yazacak konu bulamama

Sosyal Medyada Fazla Vakit Geçirmek

Hemen hemen hepimiz çeşitli sosyal medya alanlarında vakit geçiriyoruz. Gün be gün sosyal medyanın hayatımızda daha çok hakimiyet kurduğunu düşünüyorum. Bu sebeple her gün belirli saatler sosyal medyadayız. Kendimi de düşününce önceleri sosyal medyadan soyut bir kişilik iken şimdilerde farklı mecralarda vakit geçiren birisi haline geldim. Amansızca sosyal medya hastası değilim belki ama önceden bloguma daha fazla vakit ayırırken şimdi sosyal medyada daha fazla vakit geçiriyorum. Sanırım bu durum da yazma konusunda beni gerilere atıyor.

Az Okumak

Hangi konuda olursa olsun okumayı bıraktığımız zaman yazma becerilerimizde hatırı sayılan bir gerileme oluyor. Bununla birlikte yazacak konu bulamaz hale geliyoruz. Düzenli bir şekilde kitap okuyan bir kişinin hem konuşacak hem de yazacak bir şeyleri vardır. Okumanın her konuda olduğu gibi blog yazarlığında da etkisi olduğunu düşünüyorum.

İlgili Makale: Okumayan Toplumun Yazamayan Blog Yazarları

Kendimizi Sosyal Hayattan Soyutlamak

a-sosyal medyanın da büyük etkisiyle gerçek hayatla sosyalleşmemiz gerekirken sanal hayat ile sosyalleşmeye çalışıyoruz. Haliyle gerçek hayattan kendimizi soyutluyoruz. Bu durum da ilişkilerimizde kopukluklara sebep oluyor. Kanlı canlı insanlar ile vakit geçirmediğimizden dolayı da yazacak konu sıkıntısı yaşıyoruz. Çünkü insanlarla vakit geçirmenin olumlu ya da olumsuz konularda bizi yazmaya ittiğini düşünüyorum.

Farklı Hobiler Edinmemek

Her ne kadar yazmak, bir hobi olsa da yazmanın dışında farklı hobiler de edinmek gerektiğini düşünüyorum. Kafamızı sadece yazmaya verince canımız yazmak istemez ve bir süre sonra aynı işlemi yapmaktan sıkılırız. O yüzden hangi konuda olduğu fark etmez, yazmanın dışında yeni hobiler bulmalı.

Mükemmelliyetçi Yazı Anlayışı

Blogunuzda yazı sıklığını düşüren sebeplerden birisi de mükemmelliyetçiliktir. Vardır ya bazı insanlar; her şey mükemmel olsun, tek bir kusur bile olmasın… İşte yazı konusunda da bu anlayışı abartırsanız olumsuz etkilenirsiniz. Bazen ben de bu konuda kendime kızıyorum. Bir yazı yazacağım, konu ilgili her türlü araştırmayı yapıyorum ve notlarımı alıyorum. Artık yazmam gerek değil mi? Ama ben hala ”acaba her şeyi araştırdım mı?”, ”eksik bir konu kaldı mı?”, ”yazımı okuyanlar gerçekten faydalanabilecekler mi?”, ”yazım uzun mu oldu, kısa mı oldu?” gibi sorular ile kafamı meşgul ettiğimden bir türlü o yazımı yazamıyorum. Normal şartlarda yazınızı yazmadan yukarıdaki soruları sormanız en güzelidir, ama bu soruları abartma yazınızı yazmanızı geciktirir.

Hayat Gailesi

Bir taraftan hayatımızı ikame ettirirken diğer taraftan da blogumuza gereken değeri vermeye çalışıyoruz. Hepimizin hayatı farklı yollarda ilerliyor. Hastalıklar, kazalar, ölümler, para kazanma derdi… Bunlara benzer daha birçok sebep yüzünden de yazmaya ara verebiliyoruz. Bu durumda elimizden çok fazla bir şey gelmese de en kısa sürede kendimizi toparlayıp yazmaya devam etmek en güzeli. Çünkü yazmak, dertlerimizi bir nebze de olsa hafifletir.

blog yazma teknikleri

Peki, Yazamama Sorunu Yaşadığımızda Ne Gibi Önlemler Almalıyız?

Her blog yazarının başına gelebilecek olan bu soruna küçük önlemler ile engel olabilir ya da bu süreci kısaltabiliriz diye düşünüyorum. Kısaca bahsedecek olursam;

  • Sık Sık Değil, Düzenli Yazın

Yazma heyecanı ile günde 4,5 içerik oluşturmaya çalışırsanız ilerleyen günlerde hem yazacak konu bulamazsınız hem de yazmaktan sıkılırsınız. O yüzden belirli aralıklar yazmaya özen gösterin.

  • Okuyun

Ne okuduğunuzun çok da önemi yok; dazete, roman, dergi fark etmez. Okudukça yazma iştahı gelecek ve yazmaktan daha çok zevk alacaksınız.

  • Hobi Edinin

Yazmanın dışında farklı hobiler edinmeye çalışın. Kafanızı dağıtmaya yarayacak herhangi bir hobi işinizi görecektir.

  • Sosyal Medyadan Uzak Durun

Yukarıda da bahsettiğim gibi sosyal medyanın olumsuz anlamda yazmaya etkisi büyük. O yüzden mümkün mertebe sosyal medyadan uzak durun, ama bu demek değil ki sosyal medyayla ilişkinizi kesin. Bir blog yazarı olarak sosyal medyayı sonuna kadar arkanıza alın, ama abartmadan 🙂

  •  Sosyalleşin

Sosyal medya yerine gerçek hayat ile sosyalleşmeye çalışın. Sosyalleşmekten kasıt, 7/24 gezin tozun değil elbette. Arkadaşlarınızı ziyaret edin. Bazen tek başınıza çıkın ormanda gezin. Yabancı olsalar da etrafınızdaki insanları inceleyin.

  • Mükemmel Olmaya Çabalamayın

Mümkün olduğunca yazılarınıza dikkat edin. Yazmadan önce ve yazdıktan sonraki araştırmalar veya düzenlemeleri yapın. Ama ”benim yazım mükemmel olacak” diye diye yazınızı yayınlamayı aksatmayın.

Sonuç:

Yazamama süreci/sürecim ile ilgili düşüncelerimi ve aldığım notları sizler ile paylaştım. Siz de aynı konuda sıkıntı yaşadıysanız/yaşıyorsanız ne gibi duygular içerisinde olduğunuzu; bu sorunu çözmek için ne gibi önlemler aldığınızı yorum olarak bildirin. ”Yazacak konu bulamıyorum” diyenlerin faydalanabileceğini düşündüğüm ”Blogunuza içerik üretmek için tavsiyeler” adlı yazımı da okuyabilirsiniz.