Özgün İçeriğin Blog Yazarlığındaki Önemi

Blog yazarlığında en çok üzerine vurgu yapılan, blogun olmazsa olmazı olarak kabul edilen özgün içerik; seo, blog değerleri ve okuyucu üzerindeki etkileri kadar blogunuzun tanınmasında da büyük bir rol oynar. Özgün içerik kavramını anlayan ve başarılı bir şekilde uygulayan bloglar, geniş bir kitle tarafından takip edilir; içerikleri çeşitli ortamlarda paylaşılır ve bir çok kişi tarafından elle gösterilen bir blog haline dönüşürler. Bu yazımda Özgün İçerik Nedir, Blog Tanıtımındaki Yeri Nedir, Nasıl Üretilir? gibi sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Özgün İçerik Nedir?

Özgün içeriği kopya içerikten uzak, tamamen kendimize ait, okuyucuya faydalı yazılar olarak tanımlayabiliriz. Özgün içerikte orijinallik ön plandadır. Okuduğumuz makalelerden kopyaladığımız, alıntılarla dolu ve faydasız yazılar, özgün olmaktan uzaktır. Peki özgün olmak, daha önce yazılmamış bir yazı yazmak mıdır? Tabi ki de değildir. Bir konu üzerinde yüzlerce makale olabilir. Örneğin, özgün içerik hakkında yüzlerce yazı yazıldı, belki daha fazla. O zaman şu anda okuduğunuz makale özgün değil mi? Eğer bu makaleyi kendi cümlelerimle, tecrübelerimle ve kendi tarzımla yazmasaydım, özgün olmayacak, sadece aynı bilgilerin tekrarlanmasından ibaret bir kopya içerik olacaktı.

özgün içeriğin önemi nedir?

Özgün İçerik Nasıl Oluşturulur?

  • Özgün içerik oluşturmak için, orijinallik gerekir. Yani yaratıcı bir fikirle yazmaya başlanması gerekir. Okuduğunuz bir makalenin özetini çıkarır yazarsanız, aynen kopyalarsanız ya da bir kaç cümlesini değiştirip de yazarsanız oluşturduğunuz içerikte özgünlükten eser yoktur. Ayrıca kendi üslubunuz ile yazacağınız bir içerik, taklit edilerek yazılan içerikten çok daha etkileyicidir.
  • Yazınızı yazmadan önce o konu üzerinde yazılan makale varsa okumanızda fayda vardır, hatta okuyun. Eksiklikleriniz görürsünüz, bakış açınız genişler. Daha sonra yazınızın başlığını belirleyin. İçeriğiniz kadar başlığınızın da özgün ve etkileyici olması önemlidir. Unutmayın okuyucular başlığınızı etkileyici bulursa yazınızı okumaya başlarlar.
  • Başlığınızı seçtiniz ve okuyuculara faydalı bir içerik ürettiniz. Şimdi sıra yazınızı görsel, video, anket vb. ile süslemekte. Günümüzde görsel ve videonun ne kadar güçlü olduğunu söylememe gerek yok. Seçeceğiniz ilgi çekici, özgün görseller ve videolar ile içeriğinizi okuyucunun seveceği bir şekle sokmanız gerekir. İçeriğiniz ne kadar faydalı olursa olsun, düz bir metin olarak yazıldığında okunma ihtimali düşer ve renksiz olur.
  • Özgün ve faydalı bir içerik ürettiniz, başlık eklediniz, görsel ve video ile yazınızı desteklediniz, bu kadarla yetiniyor muyuz? Tabi ki hayır. Sosyal medya hesaplarınızdan içeriğinizi olabildiğince fazla kişiye ulaştırmaya çalışıyorsunuz.

ozgun-icerik-olusturmak

Özgür İçerik ve Blog Tanıtımı Arasındaki İlişki

Blog yazarlığında nasıl özgün içerik önemliyse, blog tanıtımında da özgün içerik üretmek o kadar önemli. Blogunuzun tanınmasını istiyorsanız öncelikle özgün/yaratıcı/orijinal yazılar yazmalısınız. Kendi tarzınızı ortaya koymalısınız. Bir imaj yaratmalısınız ki okuyucular blogunuza aşina olsun. Sizin tarzınızı beğensin, ona alışsın ve blogunuzu takip etmeye devam etsin. Özgünlüğe önem vermezseniz, başka bloglardan içerik hırsızlığı yaparsanız internet aleminin ücra köşelerinde yer alırsınız. Zaten Google’da kopya içerik yayınlayan blogları aramalarda gerilere itiyor.

Eğer blogunuzu tanıtmak, hızlı bir şekilde Google aramalarında en üst sıralara çıkarmak istiyorsanız, daha önce hiç yazılmamış bir konu üzerine yazın ya da yazılan bir konuda değinilmemiş bir noktaya siz değinin. Daha önce yazılmamış ve ilgi çekici bir konu keşfederseniz, hızlı bir şekilde blogunuz tanınır. Bu durumu örnek vererek açıklamak istiyorum:

Kişisel blogumda, Güldür Güldür Show skeçlerinden bir kaçını, okuyucularımın isteği üzerine metin haline çevirdim. İnternet üzerinde skeçlerin yazılı hali bulunmadığından Google’da ‘’güldür güldür skeç metinleri’’ diye arattığınızda ilk sırada benim blogum çıkar. Çevirdiğim skeçlerden hatırı sayılır ziyaretler aldım, takipçiler kazandım. İşte bu yüzden özgün içerik bu kadar önemli. Hele yukarıda belirttiğim gibi üzerine değinilmemiş bir konu yazarsanız kısa sürede tanınır hale gelirsiniz.

Bu yazımda özgün içeriğin ne olduğundan, nasıl oluşturulduğundan ve oluşturulurken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettim. Ayrıca blogunu tanıtmak isteyenlerin özgün içeriğe önem vermesi gerektiğini belirttim; mümkünse daha önce yazılmamış bir konu üzerine yazmalarını tavsiye ettim. Siz de bu yazıya katkıda bulunmak isterseniz, lütfen yorum bırakın.