blog 3.yil

3 Yıllık Blog Yazarlığı Hayatım

Kişisel blogum, göz açıp kapayıncaya kadar 3. yılını doldurdu. Kimi blog yazarları için çok uzun kimileri içinse çok da uzun olmayan bu 3 yılda hem kendi hayatımda hem de blog yazarlığı hayatımda büyük değişiklikler oldu. Şöyle bir geçmişe göz atınca ‘’ilk yazdığım sıralardaki ben’’ ile ‘’şimdiki ben’’ arasında sanırım dağlar kadar fark var.

Yıllar, farkında olmadan geçerken hayat bize türlü türlü güzellikler getirirken türlü türlü sıkıntıl ve problemler de getiriyor değil mi? İşte hayatımızdaki bu değişiklikler de blog yazarken yazılarımızda birtakım değişikliklere yol açıyor. İlk zamanlarda –duygusal birisi olduğum için – ağırlıklı olarak şiirlerimi ve isyan eden deneme yazılarımı yayınlıyordum. Zamanla izlediğim filmler ve kitaplar hakkında yazmaya başladım. Ara sıra da eleştirme gereği duyduğum güncel konulara değindim. Sonrasında da blog yazarlığında kendimi geliştirmem ile birlikte blog yazarlığı ve kişisel blog kavramı üzerine durdum.

Kişisel blogumu yazdığım süre zarfında devamlı araştırdım. Çünkü araştırmadan başarıya ulaşmanın mümkün olmayacağını biliyordum. Eğer bir blog yazıyorsam en ince ayrıntılarına kadar öğrenmeliydim ki bu yolda başarılı olabileyim. Kuru kuruya yazmak olmazdı. Bence olmamalıydı.

Yaptığım araştırmalar sayesinde blog yazarlığında güzel yerlere geldiğime inanıyorum. Araştırmak da yetmiyordu tabi. Farklı farklı kişilere eksik olduğum konularda mailler gönderdim. Özellikle teknik konularda sıkıntılar yaşadığım için bu konuda bilgili olanlara sormam gerekiyordu. Sağolsunlar şimdiye kadar hiç kimse yardımlarını esirgemedi ve yardımcı oldular.

Kişisel blog ve blog yazarlığı hakkında edindiğim bilgileri yazma gereği duydum. Çünkü bilginin paylaşılması gerektiğine inanıyordum. Öğrendiklerimizi başkalarına da öğretmeliydim. İlerleyen dönemlerde mail atan taraf değil mail atılan taraf oldum, ki bu beni çok mutlu etti. Hem yeni blog yazarlarına yardımcı olabiliyordum hem de bir nevi borcumu ödüyordum. Hala da yardımcı olmaya çalışıyorum, bundan sonra da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Blog Yazarlığındaki 3 Yıl Bana Ne Kattı?

  • Yazma Becerisi

Kişisel blogumu yazmak, bana hem maddi hem de manevi katkıda bulundu. Hakkımda az çok bilgisi olanlar ‘’kitap yazma hayalimi’’ bilirler. Bu süreçte sürekli yazma eylemi içinde olduğum için yazma becerim eskiye nazaran çok çok değişti. Önceleri daha kısa yazılar yazarken zamanla çok daha uzun yazıları kısa bir süre içerisinde ve kolaylıkla yazabilir hale geldim. Blog yazarken diğer blogların yazılarını da incelediğim yeni yeni kavramlar ile kelime haznemi genişlettim.

  • Maddi Kazançlar

Kişisel blogum sayesinde az da olsa para kazanma şansım oldu. Blog yazarak para kazanmak gibi bir amacım olmamasına rağmen bazı firmaların dikkatini çekecek yazılar yazmamdan dolayı reklam teklifleri geldi. Ve bu teklifleri blogumun okuyucularını sıkıntıya sokmayacak şekilde değerlendirdim. Blogdan para kazanmak, gerçekten de farklı bir duygu. Öyle hayatınızı ikame ettirecek kazançlarınız olmuyor, ama gelen miktarlar kendinizi ödüllendirmenizi sağlıyor. Bu duygu da insanı mutlu ediyor.

  • Blog Yazarı Dostlar

Blog yazarlığının en önemli katkısını en sona saklamak istedim: Blog yazarlığı sürecinde yeni yeni blog yazarı arkadaşları edindim. Bazıları ile şahsi olarak görüştüm. Bazıları ile telefonlar ve mail yoluyla hala görüşüyorum. Belki sanal ortam arkadaşlıkları kalıcı olmaz, diyenler olabilir lakin hiç de öyle değil. Tanıştığınız yeni blog yazarı arkadaşlarınız ile aynı işi, hobiyi –adı ne olursa olsun- paylaştığınız için dostluklarınız da o kadar güzel oluyor. Ama bazen tatsız olaylar da yaşayabiliyorsunuz. Onlara da gülüp geçeceksiniz 🙂

Blog yazarlığının bana kattıklarını daha önceki yazımKişisel Blog Yazmak Bana Ne Kazandırdı? da bahsetmiştim, okuyabilirsiniz.

Kişisel Blogumda 3 Yılda Neler Değişti

Yeni blog yazarlarının en büyük sıkıntısı olan ‘’ziyaretçi azlığı’’ ilk zamanlarda ben de de mevcuttu. Hem bloga ziyaretçi çekmek hem de arama motorlarında üst sıralara çıkma konusunda yetersiz bilgiye sahiptim. Ama zamanla yaptığım araştırmalar sayesinde ziyaret çekmek ve takipçi kazanmak konusunda kendimi geliştirmeye çalıştım. Ve bu çalışmalar etkisini göstermeye başladı. Zamanla ziyaretçi sayım arttı ve yazılarım onlarca yorum almaya başladı. Hatta aylık ziyaret sayım 100.000’leri geçti. Ziyaret ve yorumlar arttıkça bu durumdan gerçekten de haz almaya başladım. Bir blog yazarının en büyük sevinci yazılarının okunması ve yorum alması değil midir?

Tavsiye makale: Mükemmel Bir Yorumda Olması Gereken 7 Özellik

istatistik

Veriler ile kişisel blogumun istatistiklerini çıkarınca sonuç şu şekilde:

Toplam ziyaret: 1,084,553

Toplam yazı: 207 ( bazı yazılarımı güncelleedim, bazılarını da sildim)

Toplam yorum: 3.873

En çok ziyaret alan yıl: 2015 – 505.000 ziyaretçi ve 712.000 görüntüleme

Takipçi sayım: 9.000+ (Twitter, Facebook, Tumblr, E Posta Aboneliği vb.)

blog yazarlarina oneriler

Yeni Blog Açıp Yazmaya Başlayanlara Tavsiyelerim:

Bu yazıyı okuyanlardan muhakkak yeni blog yazarları vardır. O yüzden kendilerine –haddim olmayarak- birtakım tavsiyelerde bulunmak istiyorum:

  • Blog yazarlığına sadece ama sadece yazmayı sevdiğiniz için başlayın. Blog yazarak para kazanmak maksadıyla blog açarsanız hüsrana uğramanız kaçınılmazdır. Amacınız yazmak olsun, sonradan zaten kazanç sağlarsınız.
  • Blog yazmanıza olumsuz ve yapıcı olmayan eleştirilerde bulunan yakınlarınızı kale almayın. Motivasyonunuzu bozmalarına izin vermeyin. Siz yazmak istiyorsanız hiç kimse size karışamaz/karışmamalı.
  • Blogunuzu güncel tutmaya çalışın. Özellikle ilk zamanlarda mümkünse her gün değil se 3,4 günde bir içerik girmeye çalışın. Daha sonraki aylarda haftada 1 yazı girseniz de yeterli olur. 2,3 yıllık bir blogunuz varsa ayda 1 makale paylaşsanız bile yeterli oalcaktır.
  • İlk zamanlarda ‘’neden bloguma ziyaretçi gelmiyor’’ derdine girmeyin. Zamanla blogunuza ziyaretçi de gelecektir, yorum da. Yeter ki siz yazmayı bırakmayın.

Tavsiye Makale: Blogunuza İçerik Üretmek için Tavsiyeler

  • Başarılı bir blog yazarı olmak istiyorsanız; blog yazarlığı ile ilgili araştırma yapın. Etkili blog yazıları nasıl yazılır; SEO uyumlu makale nedir/nasıl yazılır; arama motorlarında üst sıralara nasıl çıkılır; blogunuza nasıl ziyaretçi çekeceksiniz vb. Konulardaki blog yazılarını okuyun. Araştırma yapmadan/okumadan başarıyı elde edemezsiniz.
  • Blog tanıtımına önem verin. Blogunuzun okunmasını ve yorum almasını istiyorsanız blogunuzu tanıtmanız gerekiyor. Blog tanıtımı için okuyun: Blog Tanıtımı Nasıl Yapılır?
  • Benzer blogları takip edin. Eğer benim gibi kişisel blog sahibi iseniz muhakkak zirvedeki kişisel blogları takibe alın. Yazılarını okuyun. Takipçileri ile iletişimleri nasıldır, izleyin. Bu şekilde alanınızda başarılı olmanız içten bile değildir.

Tavsiye Makale: Blog Okumayan Blogunun Okunmasını Beklemesin

  • Yazılarınızı yazarken üslubunuza dikkat edin. Saygısızca ifadeler kullanarak ziyaretçilerinize ve takipçilerinize saygısızlık yapmayın.
  • Mümkün olduğunca noktalama işaretlerine ve yazım kurallarına dikkat edin. Siz her ne kadar bu kuralları önemsiz görseniz de dikkatsiz davranmanız takipçi kaybetmenize sebep olabilir.
  • Asla ama asla kopya içerik kullanmayın. Sağdan soldan kopyalayarak blogunuza alacağınız içerikler hiç bir zaman size fayda sağlamayacaktır. Bütün yazılarınızı kendiniz yazın (misafir yazılar hariç) Eğer farklı bir yerden içerik alacaksanız muhakkak kaynak gösterin.

Tavsiye Makale: Kopyala Yapıştır Blog Yazarı Ol!

  • Diğer blog yazarları ile iletişim halinde olun. Kuru kuru yazmak ile blog yazarı olunmaz. Yukarıda da bahsettiğim gibi bir blog yazarının en büyük kazancı elde ettiği dostlarıdır. O yüzden eksik kaldığınız konularda diğer blog yazarlarından yardım istemekten çekinmeyin. Aynı şekilde sizden yardım isteyenlere de yardım edin.
  • Son olarak blog yazarlığı serüveninde motivasyonunuzu düşürmeye çalışan kişiler olacaktır. Gerek yorumlar ile gerekse sağda solda size kötülemeye çalışarak size bu yolda tökezletmeye uğraşacaklardır. Böyle insanlara aldırış etmeyin. Bırakın onlar size kötülemeye çalışsın. Debelensin dursunlar.

”Arkanızdan konuşuluyorsa siz önde olduğunuz içindir.”

3 yıllık blog maceramı sizlerle paylaşmak istedim. Sanırım biraz uzun bir yazı oldu. Ama yaklaşık 1,5 aydır yazmadığımı düşününce sanırım blogum hak etti bu uzunluğu 🙂

Blog yazarlığında uzun yıllar harcamış olanlara başarılarının devamını diler; bu yola yeni ayak basmış arkadaşlarıma da şimdiden başarılar dilerim. Şimdiye kadar yazdıklarımla ya da tavırlarımla kırdıklarım varsa affetsinler. Bilin ki isteyerek kimseyi üzmemişimdir. Hepinize sevgi ve saygılarımla…

Musa ÖZSARI – Zaman kalp kırma zamanı değil, kırılanları onarma zamanıdır.