Misafir yazıdır.

Bundan 2 yıl kadar önce kanal değiştirirken tesadüfen tanıdım Hüsnü Mahalli’yi. Halk TV de Erol Mütercimler ile birlikte ‘Komplo Teorileri’ isimli programı yapıyorlardı. Çok ilgi çekici bulduğum  programı bir müddet takip etme şansım oldu. Ortadoğu üzerine yaptığı analizlerle günümüze ışık tutan önemli aydın bir kişilik. Her ne kadar komplo teorilerinden hoşlanmasam da bu adamın yaptığı akılcı yorum ve analizler karşısında şaşıp kalmamak elde değil. Tıpkı Maniki Dünya’yı okurken şaşıp kaldığım gibi.

Maniki Dünya; İslam dünyasında yaşanan siyasi olaylar, aktörler ve oyunları anlatan, İslam coğrafyasının kanlı yüzünü ortaya seren bir yapıt konumunda. Kitapta birçok radyo ve televizyonda Ortadoğu uzmanı olarak çalışan Hüsnü Mahalli, bu coğrafyada yaşanan olayları gözlem ve deneyimlerinin yanı sıra bölgenin Saddam, Talabani, Barzani, Aliyev, Kaddafi ve daha adını sayamadığım birçok liderle yaptığı önemli söyleşiler ve bu yolculuk esnasında yaşadıklarını, tespit ve analizlerini bizimle paylaşmış.

maniki dunya kitap yorumu

Bir İngiliz ajanı olan Arabistanlı Lawrence’ın yıllar önce bölgenin haritalarını Cerablus’ta çizdiğini, bugün BOP ( Büyük Ortadoğu Projesi) kapsamı adı altında yeniden çizilmek istenen Ortadoğunun haritasının aslında yıllar önce bölgenin zengin kaynaklarını göz önünde bulundurarak Arabistanlı Lawrance’ın haritası olduğundan bahsediyor. Diktatörlük rejimi olarak adlandırılan Suriye’nin Beşar Esad ile birlikte Ortadoğuya rol model olacak demokratik bir ülke olarak gelişmesi, Filistin davasına sahip çıkan tek Arap ülkesi olduğu için ABD, AB tarafından köşeye sıkıştırılmak istenmesinden bahsetmiş.

Suriye-Cerablus doğumlu Arap bir gazeteci olan Hüsnü Mahalli, başta BBC olmak üzere çok önemli radyo ve televizyonlarda ortadoğu uzmanı olarak çalışmış çok tecrübeli bir isim. Kitapta bu tecrübelerini aktarırken birçok kişi tarafından muhaberata çalışan Suriyeli bir ajan olarak lanse edildiğinden bahsetmiş. İnternette kendisini biraz araştırmamla birlikte gerçekten birçok medya ve yayın kuruluşunda, sosyal paylaşım sitelerinde kendisi hakkında oldukça eleştiri mevcut.

Bu kitabı okuduktan sonra birçok Ortadoğu lideri ile sıkı fıkı olmuş bir kişinin aklınıza ajan olabileceği benim gibi bir anlığına gelmiş olabilir. Ancak daha objektif bakarsanız çok değerli bir gazetecinin tecrübelerinden yararlanma fırsatınız olduğunu görebilirsiniz. Bu arada maniki ne anlama geliyor derseniz; Çingenecede ‘ Kahpe’, Yunancada ise ‘ belalı’ anlamına geliyormuş. Bu kitabı okuduktan sonra ortadoğuda yaşanan kanlı savaşlar,gizli operasyonlar ve ihanetlerden sonra gerçekten kahpe bir dünya içerisinde yaşadığımızı düşüneceksiniz. Elinizden düşüremeyeceğiniz bu harika kitabın tutkunu olacağınıza bahse girebilirim. Son olarak Hüsnü Mahalli’yi saygıyla selamlıyorum.

Bu makale kişisel blog yazarı www.cihandemirdas.com tarafaından misafir yazı olarak gönderilmiştir.