bloga kaliteli yorum yazmak

Blog yorumlamak, eğer doğru yapılırsa blogumuzun reklamını yapmada önemli rol oynamaktadır. Fakat sadece backlink ve trafik almak için yapılan bir eyleme dönüşürse yazdığınız yorum emin olun zaman kaybetmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Neden mi ?

Google içerik ve yorum arasındaki kıyası gerçekten ayırt edebiliyor. Yorum alanına bıraktığınız linkin ne kadar tıklandığı sizin yaptığınız yorumun değerini ortaya çıkarıyor. Diyelim bir yazıya yorum yaptınız ve anasayfa linkinizi de link kısmına eklediniz. Yaptığınız yorum da “yazı için teşekkürler” tarzında katma değeri olmayan bir yorumsa tıklama almayabilir. Bu da gösteriyor ki yaptığınız yorumun hiçbir değeri yok !

Direkt amacı trafik ve backlink kazanmak olan yorumlar ne yazık ki değersiz yorum kategorisine girmekte. Bu yüzden direkt içeriğe odaklanmalı, hem yazarın hem de diğer yorum yapanların dikkatini çekecek ifadeler kullanmayı önemsemelisiniz.

Şimdi gelin birlikte mükemmel yorum nasıl olmalı, nelere sahip olmalı analizine yakından bakalım :

  • Yazarı mimleyin
  • Fikrinizi belirtin
  • Sizi yorum yazmaya iten durumdan bahsedin
  • İlginç ve farklı bilginizi yansıtın
  • Kendi hikayenizden bahsedin
  • Soru sorun
  • Teşekkür edin

1 – Yazarı mimleyin

İlk olarak yazının yazarını bilmeli ve aradaki bağlantıyı güçlendirmek için onun ismiyle yorum yazmaya başlamalısınız. Çünkü yazarı adres göstermek sizi akıllara kazıyacak önemli bir adımdır. Örneğin bu yazıya benim adımla başlayan bir yorum yapılsa acaba bu arkadaşı tanıyor muyum ve adıyla yorumuna döneceğim kişinin sitesine bir göz atayım diye linkine tıklarım.

Hızlıca aşağıya sürüklenen sayfada okuyucuların da bu samimi yazışmayı önemseyeceğini aklınızdan çıkarmayın.

2 – Fikrinizi belirtin

Elbette her yorumun yapılma sebebi fikrinizi belirtmektir. Burada dürüst olmak önemli. Eğer yazı hakkında görüşünüz iyiyse iyi, kötüyse kötü şekilde yorumunuzu şekillendirebilirsiniz. Yalnız kırmadan incitmeden…

Harika yazı Poyraz ! Yazı içerisinde somut adımlarla örnekler sunman yazıyı gerçekçi kılmış, teşekkürler

Güzel yazı Poyraz! Fakat 4. Maddede bahsettiğin kişisel blog hakkındaki görüşlerine katılmıyorum …”

Yukarıdaki şekilde yorumlarınızı şekillendirebilirsiniz.

3 – Sizi yorum bırakmaya iten durumdan bahsedin

Beğendiniz önemli bir madde ya da yanlış olduğunu düşündüğünüz bir nokta mı var ? Buna yorumunuzda mutlaka yer verin.

Millet olarak sadece kötü yanlarda eleştiride bulunuruz fakat olumlu bir yön varsa bunu da takdir etmeyi ihmal etmeyin.

Eğer gerçekten yazarın hatalı ya da eksik olduğu yönler varsa bunlardan da kibar bir şekilde bahsetmekten çekinmeyin.

Aslında yazıya aykırı mantıklı yorumlar her zaman daha çok dikkat çekmiştir. Gerçekten böyle bir şey olduğunu düşünüyorsanız bunu belirterek diğer okuyucuların dikkatini çekebilirsiniz.

Aşağıda bir site için yaptığım yorumda onlarca geri dönüş aldığımı söyleyebilirim.

Aslında daha somut açıklamalar olabilirdi.Şu siteyi giriş yapın, yorum bırakın vs gibi.Belki bu şekilde yazı geliştirilebilir. Emeğiniz için teşekkürler

4 – İlginç ve farklı bilginizi yansıtın

Yorumda, yazıda atlanmış ya da eksik bırakılmış bir konuyu hatırlatmak kadar geri dönüşü yüksek bir çalışmak yoktur sanırım. Düşünsenize yazar yazısında “en iyi 10 …” listesini sunuyor ve siz onlardan birinin artık devrede olmadığını ya da en az onlar kadar değerli 11. sırayı oluşturacak bir şeyi öneriyorsunuz. Bu durum yazıya kattığınız ve siteye verdiğiniz önemi göstereceğinden yazar gözünde değerli gözükecektir. Hatta yazı içerisinde bir güncelleme yapıp ve onun sizin tarafınızdan geldiğini söyleyebilir.

Bu, direkt site adresini gösteren link olmasa da bu yazı içerisinde yer almanız ve yorum yaparken gösterdiğiniz farklılık sizi ayrıcalıklı yapacaktır.

5 – Kendi hikayenizden bahsedin

Yazıda yaşanmış bir tecrübeden ya da bir durumdan bahsediliyorsa siz de kendi tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz. Bu bir başarı hikayesini ya da bir hatayı yansıtabilir. Hiç fark etmez! Yorumda gerçekçi bir durumdan bahseden kişiyi kim merak etmez ki?

6 – Soru sorun

Yazarla iletişimi sürdürmenin en iyi yolu yazı hakkında soruyla biten bir yorumdur. Elbette bu konuyla alakalı olmalı. Siz alakasız bir biçimde bir soru yöneltirseniz emin olun çok itici duracaktır. Çünkü hiç bir yazar yorumların farklı bir yere kaymasına tahammül edemez.

Yorumunuz yazarı cevaplamaya zorlamalı. Destan yazmayın, direkt durumu özetleyin!

7 – Teşekkür edin

Eğer bir blog yazarıysanız ve yazı da yorumlanacak kadar kaliteliyse oradaki emeği tahmin edebiliyorsunuzdur. Emin olun kaliteli içerik ortaya çıkarmak sanıldığı kadar kolay değil ! Yazı başlığını doğru seçmek, içeriği herkesin anlayacağı şekilde sunmak, yazı resminin ilgi çekici bir resim olmasını sağlamak, son rütuşlar vs derken 2 saati alan bir süreyle karşılaşabiliyorsunuz.

“Bu yazıdaki emeğiniz için gerçekten teşekkürler” şeklindeki kapanış cümlesi bu anlamda uygun bir ifade olacaktır. Ayrıca iyi dileklerinizi de sunabilirsiniz. Bu, yakında gelen bir bayram olabilir. “İyi bayramlar, sağlıklı-huzurlu günler” şeklinde yorumu sonlandırabilirsiniz.

Son Sözler

Yorumlar, yayınlandıktan sonra düzeltilemeyecek bir parçadır ve popüler yazıya yaptığınız bir yorum kendi sitenizden daha fazla görüntülenebilir. O yüzden bir alanda uzman olduğunuzu duyurmanın en iyi yolu o alandaki otoriter bloga mükemmel yorum bırakmak olacaktır.

Derinlemesine ve bilgilendirici yorum her zaman ayrıcalıklıdır, sizin hem ziyaretçi trafiği hem de backlink almanızı sağlar.

Bu yazı Teknojest sitesi sahibi Poyraz Şahin tarafından yazılmıştır.