blogunuza ziyaret cekme

Bloga ziyaretçi çekmek, birçok blog yazarının en büyük kabusu. ”O kadar kaliteli içerik yazıyorum, ne yazılarım okunuyor ne de yorum alıyorum. Acaba bir yerlerde yanlış mı yapıyorum?” diye hayıflananların sayısı çoktur sanırım. Özellikle yeni yeni blog hayatına atılanlar bu gibi sorular yüzünden yazmaktan soğumaktadır.

Kendinize bu soruları soruyorsanız büyük ihtimal ya yanlış yoldasınız ya da eksikleriniz var.  Lakin sakın paniğe kapılmayın. Yazmaktan da vazgeçmeyin. Aşağıda sitenize en iyi hit çekme yollarını sizlerle paylaşacağım ve büyük ölçüde bu sorundan kurtulacaksınız.

Blogunuzu/Sitenize Ziyaretçi Çekmek ve Okuyucu Kazanmak

Öncelikle makalemde bahsedeceğim konular bilinmedik konular değil. Birçok başarılı blog yazarının uyguladığı siteye ziyaretçi çekme ve takipçi/okuyucu kazanma yolları. Üzerine değindiğim konuları harfiyen ve sabırla uygularsanız eminim başarılı olacaksınız. Yazılarınız daha çok okunacak ve daha çok yorum alacak. Uzun bir makale sizi bekliyor nefes alın, sonuna kadar okuyun:)

Başarılı bir blog yazarı olmak istiyorsanız öncelikle sabretmeyi öğrenin.

Blog yazmak gerçekten de sabır isteyen bir iş. Öyle, blog açtım hemen ziyaretçi gelsin, yazılarım binlerce kez okunsun, herkes yorum yazsın diye bir dünya maalesef yok. Sabırlı olmayı ilk plana koydum çünkü başarılı bir blog yazarı olmak için bu kural şart. ”Ben bekleyemem öyle, akın akın blogumu ziyaret etsinler” diyorsanız hemen yönetici paneline girin blogunuzu silin.

Yeni blog yazarı arkadaşlarıma en büyük tavsiyem beklemeniz. Birçok arkadaşım ”dün blogumu açtım, ziyaretçi gelmiyor” diye mailler gönderiyor. İşte en büyük yanlışınız bu. İlk günden hatta ilk aylarda ziyaretçi beklemeyin. Öncelikle yazılarınızın Google gibi arama motorları tarafından indexlenmesi ve aramalarda yazılarınızın gözükmesi lazım. Bunun için de zaman gerekiyor. O yüzden sabırlı olun lütfen.

Blogunuzun görünüşünü/temasını sade ve okuyucuya yönelik düzenleyin.

Yine çok karşılaştığım sorunlardan birisi de bu. Tamam, blogunuzu açmışsınız ama temanız -özür dilerim berbat. Neyin nerede olduğu belli değil. Resimler kaymış, yazıların kimi büyük kimi küçük, eklentiler de bozukluklar var. Böyle bir siteye hiç kimse girmez girse de saniyeler içinde çıkar blogunuzdan. Kendinizi düşünün; kötü görünümlü siteleri takip ediyor musunuz?

Blogunuza ziyaretçi çekmek için görünüş gerçekten de çok önemli. Her ne kadar blog yazarlığı hakkında bilginiz az olsa da bu işin uzmanlarından ya da başarılı blog yazarlarından yardım isteyebilirsiniz. Ben birçok yeni blog yazarı arkadaşıma temalarını düzeltmeleri konusunda yardım ettim. Çünkü kötü görünümlü bir blogun/temanın ziyaretçi kaybına sebep olacağını biliyorum. Eğer tema sorunu yaşarsanız ben yardımcı olmaya çalışırım, elimden geldiğince. Çekinmeden ozsarimusa@gmail.com adresinize yazabilirsiniz. Ücret falan almıyorum.

blog tema duzenleme

Kaliteli, özgün ve dikkat çekici  içerikler oluşturmaya özen gösterin.

Geldik en önemli konuya. Hemen hemen her yerde kaliteli ve özgün içeriğin öneminde bahsediliyor. Peki bu kavramlar neyi ifade ediyor? Kısaca açıklayalım.

Kaliteli İçerik Nedir?

  • Yazının amacına ulaştığı makalelerdir. Yani siz ‘‘kişisel blog nedir?” konusu ele alan bir makale yazdıysanız orada teknolojik gelişmelerden ya da yemek tariflerinden bahsedemezsiniz. Kişisel blogun tanımından, özelliklerinden, kişisel blog açma sitelerinden, kişisel blogun öneminden bahsetmelisiniz.
  • Makalenizin başlığı konuyu özetlemeli ve gerekirse alt başlık kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Noktalama işaretleri, imla ve yazım kurallarına uygun olan bir içerik üretmelisiniz.
  • Makalenizde resim, fotoğraf, video gibi ögeler kullanarak yazınızı daha okunur hale getirmelisiniz.
  • İçeriğinizin uzunluğuna dikkat etmelisiniz. ne çok kısa ne de çok uzun olmalı. Açıklamak istediğinizi 300 kelimede anlatabilecekseniz 500 kelimeye çıkarmanıza; 500 kelimede anlatılması gereken bir konuyu da 300 kelime de açıklamaya çalışmayın.

Özgün İçerik Nedir?

  • Özgün, yani size ait size özgü, başka sitelerden kopyala yapıştır tekniği ile alınmamış makalelerdir. Başka blog yazarlarının yazdıkları makalelerden ya da diğer kaynaklardan esinlenerek makale oluşturmanızda bir sıkıntı yok. Lakin cümleler sizin cümleleriniz olsun. Kopyala yapıştır blog yazarı ol adlı makalemde bu konuya detaylı bir şekilde değinmiştim.

Dikkat Çekici İçerik Nasıl Yazılır?

  • Başkalarının değinmediği ya da hakkında çok az bilgi olan konularda yazabilirseniz blogunuza hatırı sayılır ziyaretçiler çekebilirsiniz. Bu iş biraz zor, ama imkansız değil. Ben internette olmayan bir konu hakkında 1 yıl önce bir yazı kaleme aldım; her gün o makalemden yüzlerce ziyaret alıyorum.

Kaliteli ve özgün içerik yazarak hem okuyucuların gözünde değerlenirsiniz hem de arama motorlarının gözünde. Ziyaretçiler yazılarınızın okunmaya değer olduğunu gördükten sonra artık sizi devamlı takip edecek, yani takipçi/okuyucu kazanmış olacaksınız. Ayrıca blogunuza/sitenize en çok trafiği arama motorlarından çekersiniz. Arama motorlarının sevdiği şekilde içerikler oluşturursanız her daim ziyaretçiniz olur. Bu konuda ilerleyen zamanlarda daha detaylı makale hazırlayacağım.

Blogunuzu devamlı güncelleyin.

Güncellik,  blog yazarlığının en önemli konularından birisidir. Özellikle blog ziyaretçi sayınızı artırmak istiyorsanız düzenli olarak blogunuza içerik girmek zorundasınız. Siz yazı yazmayı erteler ve aylarca belki yıllarca blogunuza uğramazsanız kusura bakmayın kimse blogunuza girmez. Arama motorlarından da ziyaretçi çekemezsiniz. Ne kadar çok yazı o kadar çok ziyaret demek. Yazdıkça ziyaretçi sayınız ve takipçileriniz artacaktır.

Blog açtığınız ilk zamanlarda her gün yazmaya özen gösterin. Vaktiniz yoksa 3 günde 1, olmadı haftada 1… Dediğim gibi ne kadar çok yazarsanız yazılarınız o kadar çok okunur ve yorum alır. Ne kadar ekmek o kadar köfte!

Konuk yazarlık yaparak blogunuza ziyaretçi çekin.

Blogunuza trafik çekme yöntemlerinden birisi de konuk yazarlıktır. Diğer bloglara o sitenin kuralları doğrultusunda oluşturduğunuz makalelerinizi yayınlatarak hem blogunuzu tanıtma imkanı erişmiş olursunuz hem de o sitenin ziyaretçilerini kendi blogunuza çekmiş olursunuz. En etkili yöntemlerdendir. Burada önemli olan nokta benzer sitelere misafir yazı göndermenizdir. Örneğin, kişisel blogunuz için kişisel blogları tercih edin. yemek bloglarını değil.

Ben de kişisel bloguma konuk yazar kabul ediyorum. Hem misafir yazarlık konusunda bilgi almak hem de misafir yazı göndermek için Konuk Yazarlık adlı makalemi okuyabilirsiniz.

Bloglara yorum yaparak blogunuza gelen trafiği artırın.

Yine en çok kullanılan ama bir o kadar da suistimal edilen yöntemlerden birisidir. Takip ettiğiniz bloglara kaliteli yorumlar yaparak blogunuza ziyaretçi çekmeniz mümkün. Sitelere ”Güzel makale, tebrikler, çok hoş” gibi yorum yazmanız makale sahibine hakarettir, aklınızda bulunsun. Eğer o yazıyı okuduysanız konu ile ilgili düşüncelerinizi, tecrübelerinizi ya da eleştirilerinizi yorum yoluyla bildirin. Yazdığınız kaliteli yorum sayesinde dikkat çekersiniz ve o sitenin takipçilerinin blogunuzu ziyaret etmesi yüksek ihtimaldir. Ayrıca yorum kısmına sitenizin linkini bırakmamaya özen gösterin. Yorum kısmında ya web adresiniz kısmı ya da url’nizi ekleyebileceğiniz bir alan muhakkak vardır. Orayı kullanın.

Tavsiye makale: Bloglara yorum yazarak ziyaretçi kazanın.

sosyal medya takipci

Sosyal medya nimetinden yeteri kadar faydalanın.

Sosyal medya, sitenize ziyaret çekmek, günlük trafiğinizi artırmak için en büyük yöntemlerden birisidir. Hem de ücretsiz. Gerçekten de biz blog yazarları için sosyal medya büyük bir nimet. Bu nimetin de etinden sütünden yararlanmak gerek değil mi?

İlk tavsiyem, blogunuza sosyal medya hesapları açın. Facebook sayfası, Twitter, Instagran, StumbleUpon, Google+ Sayfası vb. sosyal medya mecralarından yönetebileceğiniz kadar hesabınız olsun. Öncelikle içeriklerinizi bu hesaplarda paylaşın. Zamanla takipçiniz artacak ve içeriklerinizi buradan takip edeceklerdir.

Sonraki tavsiyem, Facebook ve Google+ blog gruplarına üye olun. Üye olduktan sonra da belirli aralıklar yazılarınızı paylaşın. Günde 10 adet makale paylaşmak rahatsızlık verici olduğu için kendinize bir plan oluşturun ve ona sadık kalarak paylaşım yapın. Büyük faydasını göreceksiniz. Ben elimden geldiğince yazılarımı sosyal medya hesaplarımdan ve gruplardan paylaşmaya çalışıyorum. Dikkat çeken ve bilgilendirici yazılarım güzel ziyaretler alıyor. (Sosyal medya hakkında daha sonra detaylı makale oluşturacağım.)

Diğer blog yazarları ile etkileşimde bulunun ve yazılarınızda onlara link verin.

Blog yazmak, tek başına bir anlam ifade etmiyor. Diğer blog yazarları ile etkileşim halinde olmanız gerekiyor ki ”ben bir blog yazarıyım” diyebilesiniz. Yoksa kuru kuru yazmak hiç bir işinize yaramaz. Mümkün olduğunca yazılarınızda başka blogların faydalı gördüğünüz yazılarına link verin. Korkmayın link vermekten bir şey olmaz. Hem kaliteli sitelere link verirseniz Google da sizi sever.

Siz ne kadar çok diğer blog yazarlarına destek olursanız onlar da size yardımcı olur. Hem yeni arkadaşlar da kazanırsınız.

Tavsiye makale: Kişisel Blog Yazmak Bana Ne Kazandırdı?

Kaliteli bloglardan ücretli tanıtım yazısı ve banner satın alın.

Yukarıda şimdiye kadar bahsettiğim ziyaretçi kazanma yöntemlerinin hepsi tek bir kuruş harcamadan yapabileceğiniz yollar. Eğer siteniz için belirli bütçe ayırdıysanız -ki ileriye dönük bir planınız varsa ayırmalısınız da- kaliteli ve güncel sitelerden tanıtım yazısı ve banner alarak da blogunuza ziyaretçi çekebilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta ise, reklam vereceğiniz sitenin eski, kaliteli içerik üreten ve güncellikte uzak olmayan bir değere sahip olması gerekir. Ayrıca çok ziyaret alan sitelerden reklam alırsanız doğal olarak daha çok ziyaretçi çekersiniz. Bu konuda da detaylı bir yazı hazırlayacağım için şimdilik kısaca bilgi vermek istedim.

Eğer ücretli reklam vermek isterseniz kişisel blogumu da deneyebilirsiniz. Reklam ve sponsor sayfamdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sonuç:

”Bloguma ziyaretçi çekemiyorum, yazılarım okunmuyor” diye bir bahaneniz yok artık. Çünkü blogunuza trafik çekme konusunda oldukça bilgilendiniz, değil mi? Elimden geldiğince ziyaretçi ve takipçi kazanma konusunda bilgilendirmeye çalıştım. Umarım faydasını görürsünüz. Eğer sabredip buraya kadar okuduysanız iyi köyü yorumunuzu bekliyorum:)

Tavsiye makale: Aylık 120.000 Ziyaretçiye Nasıl Ulaştım?

musaozsari.com – özgün ve farklı içerikler üreten kişisel blog sitesidir.