herkes blog acmali mi

Her gün yüzlerce, belki binlerce blog açılıyor. İçlerinden çok azı başarıyı yakalayabilecek. Büyük bir kısmı da hezeyana uğrayacak. Çünkü ya internetten para kazanmak için ya da fenomen olmak için bir anlık hevesle bu işe başlanıyor. Bu işte başarıyı elde etmek için maalesef sadece site kurmak yeterli değil.

Hem blog tanıtımı yapan Blogumu Tanıt adlı sitem için yeni bloglar bulmak hem de takip edeceğim yeni siteler keşfetmek için ara sıra internette dolaşıyorum. Ayrıca hemen hemen her gün yeni blog yazarları açtıkları siteleri için tavsiye ve önerilerde bulunmamı istiyorlar. O şekilde de yeni açılan blogları tanıma imkanım oluyor.

Yeni tanıştığım blog yazarlarının ilk göze çarpan eksiklikleri, daha doğrusu site kurma amaçlarındaki yanlışlık, blog yazarak para kazanmak istemeleri. İnternetten para kazanmanın yollarından biri olan blog yazarlığı ile kazanç elde etmek sır değil, aşikar. Bu konularda da elimden geldiğince birçok kişiyi tecrübelerim etrafında bilgilendiriyorum. Sorun, site/blog kurma amacının para kazanmak olması. İlk düşünceleri ”Ben de para kazanabilir miyim? İnsanlar sitelerinde büyük gelirler elde ediyor.” olunca o kişilerin ne kadar başarılı olabileceğini çok önceden kestirebiliyorsunuz.

Blog yazarlığı, yazmayı sevenlerin ve becerebilenlerin yapabileceği ve yapması gereken  bir hobi, bir eylemdir, bir iş benim gözümde. Amacınız para kazanmaksa üzgünüm ama, o kadar çok başarılı olamayacaksınız. Yüksek miktarlarda gelir elde etmek için bu işte profesyonel olmanız lazım.

Yazmak, özellikle blog yazmak, başlı başına büyük bir yetenek ve azim gerektiren bir iş. Her önüne gelen yazamaz. Yazar ama istediği başarıyı elde edemez. Bir kere, başarmak için yazmayı sevmeniz lazım. Hiç bir işe gönül vermeden o yolda yükseklere çıkamazsınız. Hangi konuda yazdığınız önemli değil. Kişisel blog, edebiyat blogu, teknoloji blogu, moda blogu, yemek blogu, güzellik ve bakım blogu… Önemli olan konu değil, yazmayı sevmek.

Peki sadece yazmaya duyulan sevgi yeterli mi? Tabi ki de değil. Belki not defterinize yazarken hiç bir şey gerekmeyebilir. Ama blog yazmaya başladığınız zaman emek, bilgi, araştırma, bilgi paylaşımı, okuyucu iletişimi, noktalama ve yazım kuralları gibi konulara da özen göstermeniz gerekmektedir. Bu konulara dikkat edilmediği sürece çok da başarılı olacağınızı düşünmeyin. ”Neden bloguma ziyaret gelmiyor, neden bloguma yorum alamıyorum.” diye dövünmeniz ya çok aceleci olduğunuz için ya da yukarıda bahsettiğim hususlara dikkat etmediğiniz içindir.

Diğer blogum Blogumu Tanıt‘a birçok blog yazarı tanıtım yazısı göndermek istiyor. Örnek almaları ve tanıtım yazısı kuralları için hazırladığım koskoca bir makale var. Onu arkadaşlarıma gönderiyorum ve kurallar dahilinde yazmalarını istiyorum. Öyle tanıtım yazıları geliyor ki anlatamam. Ne cümle kurguları doğru ne de tanıtım yazısı kurallarına uyumlu. Noktalama ve yazım yanlışları ile dolu. Blog yazarlarının özen göstermedikleri her hallerinden belli. Bana gönderilen tanıtım yazıları blogunuzun bir reklamı, öyle değil mi? Neden kötü bir şekilde kendi reklamınızı yapıyorsunuz ki? Yazmaya gönül vermediyseniz ne kendi vaktinizi boşa harcayın ne de benimkini.

Yeni yetişen blog yazarlarının başarılı olması için hem yazılarım ile hem de dışarıdan destek olmaya çalışıyorum. Özellikle kişisel bloglar için… Blog yazarları birbirine destek olmalı ki kaliteli içeriğe sahip bloglar ve başarılı blog yazarları ortaya çıksın.

O yüzden ”Herkes blog yazarı olmalı mı?” sorusuna cevabım, hayır. Herkes blog yazarı olmasın. Zaten bu işi hakkıyla yapanlar başarılı oluyor. Maalesef diğer, emek vermekten ve sabretmekten yoksun kişiler interneti bilgi çöplüğüne dönüştürmekten başka bir işe yaramıyor.

Yeni blog yazarı arkadaşlarıma tavsiye, sabır kavramınız yoksa emek vermekten erinecekseniz hiç başlamayın yazmaya. Ama ben yazmayı da seviyorum gereken sabrı da gösteririm diyorsanız hemen açın ve yazmaya başlayın. Yazımı kötü bir biçimde algılayanlar olabilir. Blog yazarlarının eleştirel yüzü olmak çok da üzmüyor beni. Eleştirmeliyiz ki blog yazarlığı ülkemizde gelişsin. Sizce?

Tavsiye yazı: Blogunuza İçerik Üretmek için Tavsiyeler

musaozsari.com – özgün ve farklı içerikler üreten kişisel blog sitesidir.