kisisel bloglara destek olmak

Kişisel bloglar, diğer blog türlerinden daha içten, samimi ve daha emek verilen sayfalardır. En azından ben öyle olduğunu düşünüyorum. Kuruluş amacı itibariyle herhangi bir ticari amaç güdülmediği için yazılar daha özenli bir şekilde yazılır. Bu sayede okuyucu ve blog yazarı arasında duygusal bir bağ oluşur. Yazar, duygu ve düşüncelerini, yaşadığı olaylardan çıkardığı dersleri anlatırken okuyucunun faydalanabileceğini düşünür. O yüzden kişisel blog yazarlarına destek olunması gerektiğini düşünüyorum.

Bu ve benzeri konuları değerli kişisel blog yazarı arkadaşım Doktor Hayat ile devamlı tartışıyoruz. Blogların birbirlerine destek vermesinde ve başarılı bir blog yazarı olunması aşamasında birlikte hareket edilmesi gerektiğinde hem fikiriz. Genellikle bayanlara dair (güzellik ve bakım, oda, makyaj, yemek blogları vb.) konuları işleyen blogların birbirlerine destek olduğunu görüyoruz. Fakat çok az sayıda kişisel blog birbirine destek oluyor. Çok az sayıda okuyucu kişisel bloglara destek oluyor.

blog ve dostluk

Hal böyle olunca iş başa düşüyor ve sayısı az olan blog yazarı arkadaşlar ile birbirimize destek olmaya çalışıyoruz. Bu durum tabi ki de sadece bizle olmuyor, maalesef. Özellikle ziyaretçilerin de bize destek vermesi gerekiyor. ”Kişisel bloglar sadece aklına ne geldiyse onu yazıyor” gibi düşüncelere sahip olanlar çok olsa da iş o kadar da basit değil.

Kişisel blogları yazarken diğer herhangi bir blog gibi okuyucuları düşünerek kaliteli ve faydalı içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bazen takipçilerimizden gelen soruların ve isteklerin doğrultusunda içerikler oluşturuyoruz; çekinmeden. Blog hayatında başarılı olmanın gerektirdikleri arasında olan okuyucuların isteklerine kulak verilme konusundan burada daha önce bahsetmiştim. Bu gerçekten çok önemli bir konu. Zaten blogu blog yapan okuyucular ile aramızda oluşan o samimi bağ değil midir? Sizden gelen yorumlar -olumlu ya da olumsuz- bizi daha çok blogumuza bağlar. Bir blog yazarı düşünün; faydalı bilgi vermek için elinden geleni yapıyor, fakat tek bir yorum dahi almıyor. Okuyucu bu durumun ne kadar kötü olduğunu ancak yazar olduğunda anlayabilir.

Kişisel Bloglara Destek Olmak

Yazımı uzatmadan, kişisel bloglara nasıl destek olabileceğinizden -haddim olmayarak- bahsetmek istiyorum.

blog yazilarini oku

Kişisel Blogların Yazılarını Okuyun

Bize yapabileceğiniz en büyük katkı yazdıklarımızı okumanızdır. Okunsun diye yazdığımız makalelerin birileri tarafından okunduğunu bilmek kadar güzel bir duygu yoktur. Nasıl bir yazar kitabının okunduğunu, bir müzisyen yaptığı şarkının dinlendiğini, bir ressam tablosuna bakıldığını öğrendiğinde mutlu olursa bu kişisel blog yazarları için de geçerli işte. Okuyun yazılarımızı. Bir blogun yazıları hoşunuza gitmez; o zaman zorlamaya da gerek yok. Fakat en azından yazılarını beğendiğiniz blogları takip edin.

yorum yazarak destek olmak

Kişisel Bloglara Yorum Atın

Yazılarımızın okunmasından sonra en büyük mutluluk yorum almaktır. Okuyuculardan alınan yorumlar sayesinde makalelerimizin okunduğunu anlarız. Sadece okunmakla kalmamış bir de yorum almış yazı bal gibidir tadından yenmez. Faydasını gördüğünüz yazılara yorum atın. Makalenin belki de yanlışı var ya da eksiği; yorum atın. İçerikte geçen konu ile ilgili siz daha da bilgilisiniz ya da benzer bir olay başınızdan geçti; yorum atın. Hoşunuza giden, size bilgi veren kişisel bloglara yorumlarınızı bırakmaktan çekinmeyin. Bilin ki bizi yazmaya teşvik eden yazılarımızın okunması ve yorum almasıdır. Doktor Hayat‘ın bu konuya detaylıca değindiği Kişisel Blog Sayfalarına Yorum Yapma isimli güzel yazısını da okuyabilirsiniz.

sosyal medya paylasim

Kişisel Bloglara Sosyal Medyadan Destek Olun

Sosyal medya blog yazarları için gerçekten çok önemli bir platform. Özellikle blog tanıtımı açısından faydasını çok gördüğümüz bir mecra. Ayrıca yeni bloglar tanımak için de sosyal medyayı takip etmek lazım gelen konuların arasında. Siz de sosyal medyanın gücünü kullanarak biz kişisel blog yazarlarına destek olabilirsiniz. Oluşturduğumuz sosyal medya sayfalarımızı beğenebilir, takibe alabilirsiniz. Ayrıca hoşunuza giden yazılarımızı sosyal medya ağlarınızdan paylaşarak blogumuzun tanınmasını sağlayabilirsiniz. Yine bu konuda Doktor Hayat’ın kaleme aldığı Kişisel Blog ve Sosyal Medya adlı yazısı size konu hakkında detaylı bilgi sunacaktır.

blog yazarlarinin birbirine destegi

Blogunuzdan Kişisel Blogları Tanıtabilirsiniz

Eğer bir blog yazarı iseniz muhakkak sizin de takip ettiğiniz kişisel bloglar vardır. Faydasını gördüğünüz ya da yardımını aldığınız. İşte bu bloglara makalelerinizde link vererek, banner larını blogunuza ekleyerek destek verebilirsiniz. Bir blogun bir blogu tanıtması kadar doğal bir durum olamaz. Hem bu durumda karşı tarafın gönlünü kazanmış olursunuz hem de kendinize yeni bir dost kazanabilirsiniz. Ben çoğu blog yazarı arkadaşımı ya destek alarak tanıdım ya da destek vererek. O yüzden bloglarınızda sevdiğiniz ve yükselmesini istediğiniz bloglara yer verin. Zaten Google kaliteli sitelere link verildiği sürece sizin sitenizi de değerli olarak görecek; her iki taraf da kazanmış olacak.

adblock ve zararlari

Adblock Eklentisini Pasif Hale Getirin.

Adblock eklentisini kullanmayan yoktur sanırım. Sitelerden fışkıran reklamları özellikle film ve video sitelerindeki reklamlardan kurtulmak için bilgisayarımıza kurduğumuz faydalı program. Benim de bilgisayarımda var. Her ne kadar bu program faydalı olsa da biz blog yazarları için bazen can sıkan bir durum oluyor. Bazı arkadaşlarımız blogunun masrafları için bloguna reklam alabiliyor. Gerek Google Adsense gibi reklam ağlarından reklamları, gerekse firmaların banner ları ile blogundan para kazanıyorlar. O yüzden adblock kullanmak birçok blog yazarını zor duruma düşürüyor. Sizin burada destek olmanız için yapmanız gereken sadece takip ettiğiniz bloglarda bu eklentiyi pasif hale getirmeniz. Eklentiyi kaldırmanıza gerek bile yok.

Sonuç:

Sanırım kişisel blog sitelerine destek olmak konusu hakkında benim diyeceklerim bu kadar. Elimden geldiğince değerli okurlarımızın biz blog yazarlarına nasıl destek olabileceğini anlatmaya çalıştım. Artık bundan sonrası siz okurlarımıza kalmış:) Küçük bir yorumu esirgemezseniz çok sevinirim.