blog yazmak ve ozgurluk

Özgürce Yazmak

Birçok kişisel blog yazarı ve farklı konularda yazan diğer blog yazarları az veya çok bloglarından para kazanıyor. Bu durumu yadırgayıp ”blogdan para mı kazanılırmış?” diyenler de var, ”blog yazarları emeğinin karşılığında neden birkaç kuruş kazanmasın” diye hoş görenler de var. Ha bir de para kazanmak için blog açıp, fakat sonra başarılı olamadığı için hıncını para kazananlardan çıkarmaya çalışanlar var. Bu konuda pek çok farklı görüş var. Benim düşüncem yazarların bloglarından para kazanmasının abartıldığı kadar da etik olmayan bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Blogumu para kazanmak için mi açtım; tabi ki de hayır. Fakat, yazarken başarılı bir seviyeye geldikten sonra hizmetinin tanıtımı yapmak isteyen bazı firmaların dikkatini çekiyorsunuz. Size teklif sunuyorlar, değerlendirip değerlendirmemek size kalmış. Bu yazıyı yazma sebebim aslında bir blog yazarının ”Blog yazarak para kazanmak yazma özgürlüğümü kısıtlıyor; istediğim gibi yazamıyorum.” şeklindeki ifadesidir. Haklı olarak firmalardan gelen teklifler yüzünden özgürce yazamamak korkusu/kaygısı yaşıyor. Aslında farklı bir bakış açısıyla yaklaşılsa o kaygının giderileceği düşüncesindeyim.

yazmaktan korkmak

Birkaç blog makalesinde benzer yazılar okudum: ”X firması inceleme yapıp yorumlamam için bana bir kozmetik ürünü gönderdi. Ürünü kullandım, fakat alerji yaptı. O yüzden ‘bu ürün hakkında makale yazamayacağım’ dediğimde o  firma tarafından hakaretlere maruz kaldım.’‘ Böyle sorunlarla karşılaşan birçok güzellik ve bakım blogu yazarı var. İşte burada blogdan para kazanmanın etikliği hakkında ince bir çizgi var. Siz eğer o maddenin alerji yaptığını bile bile blogunuzda överseniz, başkalarına tavsiye ederseniz ve kullananlardan birisi rahatsızlanırsa o kişinin hakkını ödeyemezsiniz. Blogdan para kazanmak her zaman okuyucuların iyiliğine yönelik etik bir çizgide olmalı. (not: ürünü siz kullanırsınız zarar görmemişsinizdir, fakat başka birinde alerji yapabilir; bu durum yukarıda verdiğim örneğe aykırıdır; belirtmek isterim.)

Şimdi asıl konumuza gelelim. Her ne kadar blogunuzda reklam amaçlı tanıtım yazısı yayınlasanız da, blogunuzdan para kazansanız da, o blogun sahibi olarak her zaman özgürsünüz. Neden biliyor musunuz? Çünkü hiç bir kimse sizin blogunuzda ne yayınlayıp yayınlamayacağınıza karışamaz. Size bir x firmasından teklif geldi. Tanıtım yazısının konusu blogunuzla alakalı değil. Okuyucularınızın rahatsız olabileceğiniz düşünüyorsunuz; o zaman kabul etmeyin. Kabul etmeme özgürlüğüne sahipsiniz. Öyle değil mi?

ozgurce yazmak

Bana da hemen hemen her gün farklı şirketlerden teklif geliyor, ama hepsini kabul ediyor muyum, hayır. Ben özgürüm istediğimi kabul edip etmemeye. Ara sıra okuyucular için fayda sağlayabilecek en azından rahatsız olmayacakları konularda tanıtım yazıları paylaşıyorum. Özgürlüğüm mü kısıtlandı, hayır. Hala istediğim her konuda yazabiliyorum.

Blogundan para kazanma konusunda tereddüt eden arkadaşlarım için söylüyorum: siz istemedikçe hiç kimse sizin yazma özgürlüğünüzü kısıtlayamaz. O yüzden bu konuda korkmayın. Güzel teklifler gelirse değerlendirin. Fakat yazılarınızı para kazanmak için yazmayın. Okuyucularınız için yazın. Blogunuzu takip edenlerin rahatsız olmayacağı türden reklamlar almaya çalışın. Zaten siz özgün ve faydalı içerikler yazdıkça üst sıralara çıkacaksınız ve tanınacaksınız. Yazma özgürlüğüne sahip olduğunuz gibi blog yazarak para kazanma ya da kazanmama özgürlüğüne de sahipsiniz. Düşünceleriniz benim için önemli, o yüzden yorum yazarsanız sevinirim.