Makale yazmak için tavsiye yöntemler

Blog açmak blog yazarlığının en kolay aşamalarındandır. Blogger ve WordPress gibi ücretsiz blog açma sitelerinden dakikalar içerisinde blogunuzu açabilir ve hemen yazmaya başlayabilirsiniz. Zor kısmı ise blogunuza sürekli içerik girmektir. Özellikle ilk zamanlarda blogunuzun index alması ve arama motorları tarafından incelenmesinin hızlandırılması açısından sürekli-her gün-yazı girilmesi tavsiye edilir. İlk zamanlarda yazı yazmak kolay gelse de ilerleyen zamanlarda yazacak konu bulma sıkıntısı başlar. İşte bu sıkıntıyı yaşamamak için bir takım yollara başvurmalısınız. Benim de kullandığım bazı yöntemleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle kişisel blog yazarları için faydalı olacağı kanaatindeyim.

blog okumak

1. Benzer Blogları Okuyun

Blogunuz ister belirli bir alan üzerine olsun, isterse kişisel bir blog olsun, blogunuzun içeriğine benzer başarılı blogları okumak size içerik üretme açısından çok önemlidir. Takip ettiğiniz bloglar hangi konular üzerine yazıyor, en çok hangi yazılar okunmuş, hangi yazılara daha fazla yorum gelmiş, sosyal medya üzerinden paylaşılan makalelerin konusu ne? Bu ve benzeri konuları yakından incelerseniz aklınızda bir fikir oluşur. Hem daha etkili içerik nasıl oluşturulur onu öğrenmiş olursunuz hem de blogunuza yazacak yeni makale konuları bulmuş olursunuz. Burada dikkat etmeniz gereken takip ettiğiniz blogları taklit etmemektir. Aynı onlar gibi yazmak sizin taklitçi olmanıza ve takipçi kaybına sebep olur. Daha önce çok benzer makaleleri okuyanlar neden sizin yazınızı okusun ki? O yüzden takip edin ama özgün ve farklı içerikler yazmaya gayret edin.

Tavsiye makale: Blog okumayan blogunun okunmasını beklemesin.

kitap okumak

2. Kitap Okuyun

Yazma kabiliyetini geliştirmeniz ve bilgilendirici yazılar yazabilmeniz için mutlaka okumalısınız. Hangi konu üzerine yazıyorsanız onun hakkında hem blog makalelerini okumalı hem de kitapları karıştırmalısınız. Kitap okumanın bir diğer avantajı da okuduğunuz kitabın içinden blogunuza yazabilecek bir makale konusu bulabilmenizdir. Kitabın içinde geçen bir söz sizi çok etkileyebilir ve onun üzerine makale yazabilirsiniz. Ya da benimki gibi bir kişisel blogunuz varsa kitap yorumları bölümü açıp orada okuduğunuz kitap hakkında bahsedebilirsiniz. Ayrıca kitap okudukça kelime hazneniz genişleyecek ve daha dolgun makaleler üreteceksiniz emin olun.

Tavsiye Makale: Pahalı kitap yoktur az kahve vardır.

blog yorumlari

3. Yorumlara Kulak Verin

Yazılarınıza bırakılan yorumları mutlaka okuyun. Hem yazınızda eksik ve hatalı kısım var mı onu öğrenirsiniz hem de okuyucularınızın bıraktığı yorumlar sayesinde yeni bir konu fikri aklınıza gelebilir. Bu durum en çok soru şeklindeki yorumlarda oluyor. Bazen yazdığınız makalenin bir ucu eksik kalmış oluyor, bunu fark eden okuyucu soru soruyor. Siz de o soruya cevap verebilmek için daha detaylı bir makale yazabilirsiniz. Çok defasında ben de bu şekilde bloguma makale yazdım.

gundemi takip etmek

4. Gündemi Takip Edin

Gündemdeki olayları (gazete, dergi, tv, internet) takip ederek, sizi etkileyen ya da eleştirme ihtiyacına sevk eden haberlerden ilham alarak da makale üretebilirsiniz. Mesela bir moda blogunuz var. Gündemi takip ederken Japonya’da kadın modasına dair yeni bir akım başlamış. Bu haberi gördünüz ve ilgi çekeceğini düşündünüz. O konu hakkında bir makale hazırladınız. O haberi izleyen insanlar o moda hakkında daha fazla bilgi edinmek ister ve internetten araştırma yaparsa sizin blogunuzdaki makaleye ulaşması olasıdır. Belki o gün ziyaretçi sayınızda patlama bile yaşayabilirsiniz. Ayrıca kişisel blogların da gündemi takip etmesini tavsiye ederim. Blogumdaki kategorilerimden birisi Güncel kategorisidir. Dikkatimi çeken konularda yazmaya çalışıyorum.

sohbetleri dinlemek

5. Sohbetleri Dinleyin

İnsan olarak konuşmadan duramıyoruz değil mi? Hep bir sohbet halindeyiz. Evde, iş yerinde, sokakta… Yakınlarınızla sohbet ederken aklınıza muhakkak bir fikir gelecek ve onu yazıya dönüştüreceksiniz. Emin olun. Can kulağı ile sohbetleri dinleyin. Gereksiz veya saçma sohbetler dahi olsa dinleyin, zira o saçma konuları eleştiren bir yazı yazabilirsiniz.

sosyal medya takip.jpg

6. Sosyal Medyayı Takip Edin

Günümüzde sosyal medyanın gücünü söylememe gerek bile yok. Üye olduğunuz tüm sosyal medyayı ilgiyle takip edin. Özellikle yararlı içerikler paylaşan arkadaşlarınızı ve blog yazarlarını takip edin. En çok okunan ve ilgi duyulan içerikler blogunuza uygunsa benzer ama özgün içerikler hazırlayabilirsiniz.

dizi ve film izlemek

7. Dizi ve Film İzleyin

Bloguma içerik üretmekte kullandığım yollardan birisi de dizi ve film izlemektir. Muhakkak sizin de takip ettiğiniz diziler ve film izleme alışkanlığınız vardır. Yoksa da edinmenizi tavsiye ederim. Blogunuzun konusu ne olursa olsun dizi ve filmlerden makale fikri doğacaktır. Yazı üretmek için illa dizi ve film yorumları kategorisine ihtiyacınız yok. İzlediğinizde blogunuzda paylaştığınızda ilgiyle okunabileceği konularda makaleler yazabilirsiniz. Atıyorum filmde yenen bir yemek dikkatinizi çekmiştir. O yemeği araştırıp tarifini yemek blogunuzda paylaşabilirsiniz. Bence çok güzel de olur:)

not defteri tasimak

8. Not Deftersiz Gezmeyin

Yanınızda not defteri taşımak, yukarıda bahsettiğim tüm fikirlerde size çok yardımı dokunacak bir tavsiyedir. Elinizin altında bir not defteri bulunması, aklınıza gelen fikirlerin unutulmamasını sağlar. Nerede olursanız olun, ne yapıyor olursanız olun, küçük bir not defterinin faydasını her zaman görürsünüz.

Sonuç

Bugün size makale yazmak için ilham oluşturacak fikirler hakkında bir yazı hazırladım. Umarım blogunuz için konu bulamadığınızda bu yöntemler size fayda sağlar. Yukarıdakilerden farklı bir yöntem kullanıyorsanız yorum kısmından bize de bildirin.