dolandiricilik

Dolandırılmak

Dolandırıcılık sanki ata mesleğimiz. Herkes bir yolunu bulup birilerini kandırma peşinde. Türlü türlü yollar bulup türlü türlü hilelerle en yakınlarını bile kandırabiliyorlar. Eskiden kapı kapı gezen, ev hanımlarını gözüne kestirmiş dolandırıcılar meşhurdu. Tencere, tabak satmaya çalışan, marketlerden indirim kuponu kazanacaklarını söyleyen ve çeşitli kağıtlara imza attırarak ailelerin yuvasını yıkan dolandırıcılar peydah olmuştu. 

Günümüzde de dolandırıcılık devam ediyor. Tabi ki teknoloji çağında olduğumuz için dolandırıcılıkta teknoloji ile yapılıyor. En popüleri de telefon ile arayarak etm hukuk, itm hukuk, cnk hukuk gibi sallama isimlerle arayıp ya da ”……. no’lu numaranıza alışverişlerinizden dolayı tanımlanan 2750 TL hediye paketiniz 3 gün içerisinde almazsanız iade olacaktır.” diye mesajlar atarak vatandaşı dolandırıyorlar. Bununla ilgili Telefon Dolandırıcılığı Hakkında Her Şey diye bir yazı yazmıştım. Burada dolandırıcıların yöntemlerini, kullandıkları isimleri, vereceklerini söyledikleri hediyeleri, nereye şikayette bulunabileceklerini vb. bilgileri yazdım.

Şimdi asıl konumuza gelelim. Dolandırıcılık mesajları alanlar durumlarını bildirmek için yorum bırakıyorlar. Ben de yardımcı olmaya çalışıyorum. Elimden geldiğince yönlendirmeye çalışıyorum. Gönderdikleri paketi alıp dolandırılanlar paketin içinden çıkan ürünleri yazıyorlar: kırık saat, sabun, parfüm gibi ürünle çıkıyormuş.

dolandirilmak

O kadar uğraşıp yazı hazırlamama rağmen hala bazı arkadaşlar paketlerin içinden ne çıkacağını merak edip soruyorlar. Hatta paketi almak için 100 lira ödenmesi gerektiği için 100 lirasını verip paketi alanlar var. Göz göre göre dolandırılıyorlar. Ben gerçekten anlamış değilim. Defalarca bu kişilerin dolandırıcı olduğunu söylememe rağmen hala bana paketi alsak ne olur diye soruyorlar. Pes doğrusu, diyorum. Benim de cevabım ”Dolandırılmak istiyorsanız 100 lira değil 1.000 lira verin.”

Bu kadar dolandırılmaya meyilli bir millet görmedim. Dolandırıcılar tevekkeli dolandırıcılık yapmıyorlarmış demek ki. Bir bildikleri varmış adamların. Biz böyle emek harcamadan bir şeyler elde edeceğimizi hayal ettikçe her önüne gelen bizi dolandırır.