turkiyedeki sistemsizlik

Sistemsizlik ve Türkiye

  Öyle muhteşem bir sisteme sahiptir ki Türkiye. Her yerinden sistem akar. Girersiniz bir devlet dairesine şip şak işiniz hallolur. Devlet memurlarımız çok kibardır. Neye ihtiyacınız varsa yardımcı olurlar. Sorunlarınızı çözmeye çalışırlar. Çözemezler çözecek birine yönlendirirler. Ah böyle sistemli başka bir ülke var mıdır caba? Neyse bu kadar kinaye yeter…

  Yaşadığım bir olayı anlatacağım –sizin de hayatınızda en az bir kere, ara ara yaşadığınız bir sorun. Evimi taşıdım geçenlerde. Eski evimden ikametgahımı çekmem gerekiyordu. Malum ikametgahı taşımazsak cezası varmış. Ben de yeni evdeki faturalardan birisini aldım yanıma-arkadaşların yanına taşındığım için faturalar arkadaşlarımın üzerine. Faturayla gidip buraya taşınmak istediğimi söyleyeceğim. Neyse Nüfus Müdürlüğü’ne gittim, durumumu izah ettim. Memur ‘’olmaz, arkadaşının gelmesi gerekiyor’’ dedi. Ben de ‘’arkadaşım çalışıyor gelemez. Hem daha önce aynı işlemi faturayla yaptım’’ dedim. Hala yapamayacağım konusunda ısrar etti. ‘’Arkadaşım imza atsın falan’’ dedim. Başka yolu yok mu dedim. ‘’Yok’’ deyip kestirip attı. Daha önce aynı işlemi yapmış olmasam ve bir arkadaşım da yapmamış olsa hak vereceğim memura.

  Tatmin olmayıp, Kaymakamlığı aradım. Durumumu anlattım. Alternatif seçenek olarak muhtara gitmemi oradan alacağım ‘’nakil beyannamesi’’ Nüfus Müdürlüğü’ne kağıdı vermemi söyledi. Alternatif bir seçenek bulduğum için mutlu oldum. Eski mahallemdeki muhtarlığa gittim. Tabi ki muhtar yerinde yok. Oğlunu bırakmış. Durumumu ona da anlattım. Öyle bir kağıt vermediklerini söyledi. Muhtarı ara dedim. Muhtarla konuştuk. O da aynısını söyledi. ‘’Kaymakamlık bilgi hizmetleri ile konuştum. Buraya gelin sorunumu çözün’’ dedim. ‘’Gelemem işim var’’ dedi. ‘’Nasıl gelemezsiniz. Siz muhtar değil misiniz? Hem mesai saatleri içinde burada olmanız gerekmiyor mu?’’ dedim. İşi varmış, uzaktaymış, muhtarlıkta da olması gerekmiyormuş.

  Bir kaç saat bekledim. Sonra muhtar geldi. Durumumu tekrar anlattım. Bir yeri aradı ve sordu. Soruş tarzına dikkat edin: ‘’Biz nakil beyannamesi diye bir belge vermiyoruz değil mi?’’ Karşıdaki de onu onayladı. Ben atladım hemen, sorunumu başka bir şekilde halledebilir miyim, o şekilde sorun dedim. Dediysem de olmadı. ‘’Öyle bir belge veremiyoruz’’ dedi, beni postaladı.

  Yani hiç mi sistemi doğru bir yer yok Türkiye’de? Neden herkes işleri çözmek için uğraşmıyor da işleri daha da zorlaştırıyor anlamış değilim. Bu durum hemen hemen tüm resmi dairelerde böyle. Yıl olmuş 2015 ama hala ‘’o kağıdı götür bu kağıdı getir’’ gibi saçma sapan cümleler duyuyoruz. Aç interneti yaz tc kimlik numara mı hallet işlerimi. Bu kadar mı zor? Eminim siz de bu tür olaylarla karşılaşmışsınızdır. Sanırım daha uzun bir süre de karşılaşacağız.