yazmak

Blog Okumak

  Yazmayı çok seviyoruz değil mi? Çoğumuz yazıyor. Hikaye yazıyoruz, şiir, deneme yazısı, eleştiri… Say say bitmez. Yazmayı o kadar çok seviyoruz ki kağıt kalme elimizden düşmüyor. Bunu çağımıza uygularsak, yazmaktan bilgisayarın klavyesi elimize yapıştı. Yazmak ne güzel, çoğumuzun yazması da güzel. Ama çok yazarken bir şeyi unutuyoruz. Okumayı… Evet okumayı unutuyoruz. Her konuda her alanda durum böyle. Ama ben bu yazımda özellikle blog yazarlarından bahsedeceğim.

  Neden blog yazarız? Yazmayı seviyoruz diye mi? Tamam, yazmayı seviyoruz da, sırf yazmayı sevdiğimiz için blog açılmaz. Yazmak için kağıt kalem de yeter. Blog açmamızın sebebi yazdıklarımızın birileri tarafından okunmasıdır, yorumlanmasıdır, takdir edilmesidir-ve tabi ki eleştiriye çık olanlar için eleştirilmesidir. Amacımız düşüncelerimizi birine kabul ettirmek değil, aksine bir torbanın içine çeşitli fikirler koymaktır.

  Çoğu blog yazarı da yazmayı sevdiği için blog açar ve dolayısıyla yazılarının okunmasını ister. Daha blogunda üç beş içerik varken neden benim yazılarım okunmuyor, hiç kimse benim yazılarımı beğenmiyor mu? Kötü mü yazıyorum acaba? gibi sorularla kafasını doldurur. Bu durumla çoğu blog yazarı karşılaşmıştır. Lakin blog hakkında araştırma yapanlar üç beş yazı ile ne Google’dan ne de başka bir yerden ziyaretçi çekebilmenin imkanı yoktur. Azıcık araştırsa çözecek; yazılarının okunması için bir kaç ay bloguna kaliteli içerik girmesi, sosyal medyayı kullanması, tanıtım çalışması yapması, gruplara üye olması, reklam vermesi vs. Çalışmalarla blogunu tanıtması gerekir.

  Yukarıdaki işlemlerin hiç birini yapmadan yazılarının okunması bekler dururlar. Sonra baktılar hiç kimse bloglarına girmiyor, bloglarını blog mezarlığına atıp terkederler. Şimdi bana sormak isteyen olur: Sen okuyor musun diye. Okuyorum. ”Blog yazarlığı” ile ilgili onlarca makale okudum-okuyorum, takip ettiğim farklı konularda bloglar var. Kişisel bloglardan örnek aldığım ve devamlı takip ettiğim bloglar var. Ayrıca Blogumu Tanıt adlı blog tanıtımı yapan sitem için tanıtım yazısı yazabilmek için de yeni veya eski bir çok blogu inceliyorum.

blog okumak makale

  Hani dedim ya yazmayı çok seviyoruz ama okumayı çok sevmiyoruz diye. Kitap, dergi vs. Okumadığımız gibi blog d okumuyoruz malesef. En acı tarafı da yazılarının okunmamasını şikayet eden blog yazarlığı girişimcilerinin blog okumaması. Evet, blogunun takip edilmesini istiyorlar fakat hiç bir blogu takip etmiyorlar. Size sormazlar mı ‘’sen blog okumuyorsun madem, blogunun takip edilmemesine neden kızıyorsun?’’

  Ortalıkta bir çok kalitesiz içerik üreten blogun olması da bu yüzden. Okumadıkları için kaliteli içerik üretemiyorlar. Hangi konuda olursa olsun blogunuzun konusu ile ilgili gerekli materyalleri okumazsanız, benzer blogları takip etmezseniz boşuna uğraşırsınız. Buradan blog takip etmeyen arkadaşlara seslenmek istiyorum, ama blog okumadıkları için sesimi duyacaklarını hiç zannetmiyorum. Kazara olur da bu yazıyı açarlar da okurlarsa, bir kardeşiniz olarak tembih edeyim: Okuyun arkadaşım okuyun. Blog yazıyorsanız blog okuyun, okuyun, okuyun!