Blog yazarlığı macerasına 2013 yılında başladım ve halen kişisel blogumda yazmaya devam ediyorum. Geçen süre zarfında blog hayatına dair birçok bilgi edindim. Bu bilgileri zamanla makaleleştirdim ve blog açmak isteyenlerin faydalanması için kişisel blogumda paylaştım. Bu işe başladığım ilk günlerde çektiğim zorlukları yeni blogger’ların çekmemesi adına tecrübelerimi paylaşmam gerektiğini düşündüm. Özellikle kişisel blog açmak isteyenlere yol göstermek, bir nebze de olsa akıllarındaki soruları gidermek için ‘’kişisel blog’’ hakkında bu yazıyı hazırladım. Makalemde, kişisel blog kavramını detaylı bir şekilde incelemek istiyorum. O yüzden de bu içeriği zamanla güncelleyeceğim.

Kişisel Blog

Belirli bir konuda ya da farklı alanlar üzerine duygu ve düşüncelerimizi, tecrübelerimizi kendi yazma üslubumuz ile içerikler ürettiğimiz blog çeşidine kişisel blog denir. Uzun süredir  blog yazarlığı yapıyorum ve kişisel blogumda edebiyat, sinema, blog yazarlığı gibi konular üzerine yazıyorum. Bu süre zarfında tecrübe edindiklerimi siz okuyucularımla, özellikle blog açmayı düşünen ama bir türlü adım atamayanlar, paylaşmak istiyorum. Bu yazımda kişisel blog açmak isteyenlere hangi konular üzerine yazabileceklerini, sitelerinin görünümünün nasıl olması gerektiği, okuyuculara karşı nasıl hitap edileceği gibi hususlar üzerine değineceğim. Ayrıca birçok kişinin aklını kurcalayan blogdan para kazanma konusundan da bahsedeceğim.

kişisel blogda hangi konular yazılır
kişisel blog

Kişisel Blogunuzda Hangi Konular Üzerine Yazabilirsiniz?

Kişisel bloglar, içerik ve konu bakımından standart bloglardan farklıdır. Örneğin, bir teknoloji blogundan teknoloji hakkında içeriğe sahip olması beklenir. Fakat, kişisel bloglarda böyle bir sınırlama yoktur. Edebiyat, teknoloji, sağlık, moda gibi bir çok konu üzerine içerik barındırabilir. Bununla birlikte tek bir konu üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Önemli olan kişisel görüşlerinizin makalelerinizde yer almasıdır.

Blog açmaya karar verdiyseniz, ilk olarak düşünmeniz gereken hangi konu üzerine yazacağınızdır. Bilgi sahibi olduğunuz konular, hobileriniz ve ilginizin olduğu konular hakkında içerik üretebilirsiniz. Eğer ilgi alanınızın dışında ve pek fazla bilginizin olmadığı konular hakkında yazarsanız, ilk başlarda içerik üretmede sıkıntı çekmeseniz bile, ilerleyen dönemlerde yeterli içerik üretemeyebilirsiniz. Ayrıca sevdiğiniz konular hakkında yazın. Blog yazarken ne kadar çok eğlenirseniz, blogunuz o kadar çok uzun ömürlü olur. İlgi alanınızın dışında sırf yazmak için oluşturduğunuz içerikler yüzünden blogunuzun çöp olması çok uzun sürmez. Zira böyle bir çok çöp olup gitmiş durumda.

kişisel blog tema düzeni

Kişisel Blogunuzun Teması Nasıl Olmalı?

Diğer blog türlerinde olduğu gibi kişisel bloglarda da önem verilmesi gereken ögelerden birisi de tema’dır. Görsellik o kadar önemli ki, okuyucu blogunuza girdiğinde bir kaç saniye içinde blogunuzda kalıp kalmayacağına karar veriyor(muş). Görünüm olarak zayıf bir temaya sahipseniz, okuyucu blogunuzda aradığını kolayca bulamıyorsa hemen uzaklaşır.

Kendinizi düşünün. Tema görünümü gözünüzü yoran sitelerden hemen çıkıp gidersiniz değil mi? O kadar güzel, göz dostu tema var ki neden hala o başarısız temaları kullanıyorlar diye kızıyorum, hatta. O yüzden blogunuzun iç güzelliği (içerik) kadar dış güzelliği(tema) de çok önemlidir. Okuyucuların gözünü yormayacak tema seçin, menü düzenini iyi ayarlayın, aranılan bilgilere hemen ulaşılabilsin.

Kişisel Blogunuzda Okuyucularınıza Nasıl Hitap Etmelisiniz?

Kişisel blogları diğer blog türlerinden ayıran en önemli özellik, tarzdır. Okuyucular bize özel cümleler duymak ister. Düşüncelerimizi sunuş tarzımıza önem verirler. Sağdan soldan içerik toplayıp, başkalarının düşüncelerini başkalarının cümleleri ile kendi düşüncemiz gibi sunmak yapılacak en büyük yanlıştır, hatta ayıptır. Nasıl ünlü markaların kendine özgü özellikleri varsa, bloglarında kendine özgü tarzları vardır. Mesela, bir gün ‘’siz’’ diye hitap ederken birden ‘’sen’’ diye hitap etmek takipçilerinizi şaşırtır. Blog yazarlığında başarılı olmanın şartlarından en önemlisi- özgün içerikten sonra- tarz yaratmaktır. Tarz sahibi kişisel bloglar, hem tanınır hem de saygı görür.

Kişisel blogun içeriği yaşadıklarımız, tecrübelerimiz, kişisel düşüncelerimiz olduğu için tarzımızın diğer blog türlerine göre biraz daha samimi olması gerekir. Karşımızdakilere ya ”siz” diye ya da ”sen” diye hitap edebiliriz. Her ikisini de kullanmakta sakınca yok bence. Ben ‘’sizi’’ tercih ediyorum. Daha rahat yazı yazanlar ‘’sen’’ zamirini kullanabiliyor. Açıkçası beni hiç de rahatsız etmiyor. Burada dikkat edilmesi gereken konu, samimiyeti abartıp laubali bir şekilde yazılar yazmamaktır; okuyucular rahatsız olabilir.

kisisel blog yazarak para kazanmak

Kişisel Blogunuzdan Nasıl Para Kazanırsınız?

Kişisel blog, ticari amaç gütmeden açılması gereken bir blogdur. Eğer blogdan para kazanma gibi bir amacınız varsa, tek konuya yönelen niche bloglarına yönelmek tercih edilir. Kişisel bloglarda, kişisel tecrübelerimizi ve eleştirilerimizi paylaştığımız için kişisel paylaşımlarınızdan kazanç sağlama amacı gütmeniz okuyucularınıza hakarettir. Bir çok kişi blog yazarak para kazanmak hayaliyle kişisel blog adı altında açtığı bloglarını güncel tutmadıklarından ve ticari yazılar yazdıklarından başarısız oluyor. Blogunuzu açtığınızda ilk amacınız, okuyucularınıza fayda sağlayacak tecrübeleriniz aktarmak olmalı.

‘’Kişisel blogunuzu para kazanmak amaçlı açmayın!’’ demek blogunuzdan para kazanamayacağınız anlamına gelmez. Bir çok başarılı blog yazarı blogundan hatrı sayılır paralar kazanıyor. Peki bu insanlar bloglarından nasıl para kazanıyorlar? Tabi ki öncelikleri para kazanmak olmadığı için; yararlı bilgiler paylaştıkları için; bloglarını güncel tuttukları için başarılı oluyorlar ve bu sayede reklam şirketlerinin dikkatini çekiyorlar. O yüzden aklınızdan çıkarmayın, ilk amacınız faydalı içerikler üretip, blogunuzu devamlı güncel  tutmaktır. Bu konulara dikkat ettikten sonra blogunuzdan para kazanmamak mümkün değil. Zira ben de blogumdan çok olmasa da kazanç  sağlıyorum. Ayrıca para kazanmak adına blogunuzu reklama boğmak, takipçi kaybetmenize sebep olabilir. O yüzden blogunuzda temanıza ve içeriğinize göre reklam yayınlayın, aşırıya kaçmayın. Kişisel Blog Yazarları Bloglarından Para Kazanmalı mı adlı yazımı da okuyabilirsiniz.

Kişisel Blogun Özellikleri Nelerdir?

  • Özgün olmalı, kopya içerik kullanılmamalı
  • Etkileyici içerikler oluşturulmalı
  • Okuyucuya fayda sağlamalı
  • İlgi alanı ile alakalı yazılar yazılmalı
  • Kişisel düşünceler aktarılmalı
  • Saygılı ve samimi bir dil kullanılmalı
  • Blog yazarını tanıtan hakkımda sayfası olmalı
  • Okuyucular iletişim bilgilerine ulaşabilmeli
  • Kendine özgü tarzı olmalı
  • Para kazanma amaçlı olmamalı
  • Tema seçimi iyi yapılmalı
  • Blog yazarları ile iletişim halinde olunmalı

Kişisel blog sahibi olup da başarılı olmak göründüğü kadar kolay değil. ‘’Nasıl olsa kendi tecrübelerimizi yazıyoruz istediğimiz gibi yazabiliriz’’ düşüncesi kadar yanlış bir düşünce yok. Çünkü yazdıklarımızı sadece biz okumuyoruz. Blogumuz ile büyük bir dünyaya açılıyoruz ve yazılarımız yüzlerce/binlerce kişi tarafından okunuyor. Hal böyle olunca blogumuza çeki düzen vermemiz gerekiyor.

Son zamanlarda da blogların gücü arttığı için, daha başarılı, daha yararlı içerik üretmede blog yazarları birbirleri ile yarışır duruma geldi. Bu durum gerçekten çok güzel. Çünkü bu yarışma hali, daha yararlı ve doğru bilgilerin ortaya çıkmasını  sağlıyor. Size bugün kişisel blog nedir, ne işe yarar, kişisel blog nasıl oluşturulur, kişisel blogdan nasıl para kazanılır gibi konular hakkında bilgi ve tecrübelerimi aktarmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.