Blog yazmaya başlamadan önce ‘’Blog Nedir?’’ sorusunu öğrenmek için çeşitli araştırmalar yaptım. Bu konu üzerine yazan yerli ve yabancı siteleri inceledim. Blog yazarı olabilmek için blog teriminin nereden geldiğini, blogun ne işe yaradığını öğrenmeye çalıştım. Gün geçtikçe yeni bilgiler edindim ve bu bilgileri okuyucularım ile paylaşmaya özen gösterdim. Son zamanlarda blog yazarı olmak isteyen birçok kişi de benim ilk başlarda merak ettiğim soruları merak ediyor. O yüzden blog kavramı hakkında detaylı bir makale yazmak istedim.

(Güncelleme tarihi: 13 Ocak 2018)

Blog Nedir? Ne İşe Yarar?

Blogun tanımı az da olsa kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Çünkü blogun yazarlarına sağladıkları fayda farklıdır. İlk önce wikipedia’nın verdiği genel tanımı kullanalım isterseniz: ‘’Web ve log kelimelerinin birleşmesinden oluşan, başlarda weblog olup sonrasında blog haline dönüşen, internet dünyasına başkalarının da okuyabileceği içerikler hazırlayabileceğiniz platform.’’ Teknik olarak blog bu şekilde tanımlanabilir. Peki biraz daha derinlemesine bir tanım yaparsak:

Blog: Duygu ve düşüncelerimizi, bir konu hakkındaki bilgi ve tecrübelerimizi paylaştığımız ve başkalarının da bu paylaşımları okuyabileceği platformdur. Bloglar, dijital günlükler olarak anılsa da  blogların bildiğimiz günlüklerden önemli bir farkı vardır: Günlüğümüzün başkaları tarafından okunmasını istemezken blogumuzun okunmasını isteriz.

Blogu kısaca tanımladıktan sonra aklınıza takılabileceğini düşündüğüm soruların cevabını bulup daha da derinlesine blogu inceleyelim:

kod bilgisi

Blog Açmak İçin Kod Bilgisine İhtiyaç Var mı?

Blog açacakların herhangi bir kod bilgisine ihtiyacı yoktur. Hazır blog açma siteleri ve hazır temalar sayesinde kısa bir süre içerisinde blogunuzu açabilir ve yazılarınızı yazmaya başlayabilirsiniz. Ama kod bilginiz varsa kendi temanızı hazırlayabilir ve blogunuzu daha kişisel hale getirebilirsiniz.

Blog Açmak Ücretli midir?

Blog oluşturmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Birçok ücretsiz blog açma sitesi ile ücret ödemeden blogunuza sahip olabilirsiniz. Ama hosting ve domain satın alıp daha profesyonel bir blog açabilir ve blogunuzda istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Bu konuda benim de takip ettiğim blogacmak.com sitesindeki Nasıl Blog Açılır sayfasını incelemenizi tavsiye ederim. Sizin de göreceğiniz gibi tüm kontrolün sizde olduğu bir blog açmak zor değil. Ücretsiz blog sitelerinde birtakım kısıtlamalar olabilir, ama bu durum çok da önemli değildir. Sizin için önemli olan yazmak olsun yeter ki…

Ücretsiz Blog Açma Servisleri Nelerdir?

WordPress.com: Şu anda okumakta olduğunuz kişisel blogumu, wordpress.com üzerinden ücretsiz bir şekilde açtım. İlk başta blogum: musaozsari.wordpress.com iken platform üzerinden com alan adını aldım ve musaozsari.com olarak yazmaya başladım. Siz de bu uzantıdan kurtulmak için 18 dolar gibi bir bütçe ile alan adı satın alabilirsiniz.

Blogger: Google’ın sahip olduğu blogger, yeni blog yazarlarının en çok tercih ettiği ücretsiz blog açma sitelerindendir. WordPress.com’a göre biraz daha basit bir ara yüzü olduğu ve Google altyapısında olduğu için daha çok tercih ediliyor. Ayrıca wordpress.com bazı html kodları eklemenize izin vermezken blogger’da çoğu kodu ekleyebilirsiniz.

Tumblr: Daha çok bir sosyal medya aracı olarak kullanılan tumblr üzerinden de site açabilirsiniz. Blogger ve WordPress’e göre daha sade ve kolay kullanımı vardır. Ben de burada yazdığım yazılarımı tumblr hesabımda paylaşıyorum.

Başka ücretsiz blog açma platformu yok mu derseniz, var: Livejournal, Weebly gibi daha birçok farklı site var. Ama en çok bilineni ve kullanılanı yukarıdaki üçüdür.

yazilabilecek blog konulari

Blog’da Hangi Konular Üzerine Yazabilirim?

Bu soruya herkesin kendisinin cevap vermesi gerekir. Çünkü bloglarda şu konu üzerine yazı yazılabilir, gibi bir kısıtlama yok. Aklınızın hayalinizin alabileceği her konuda yazabilirsiniz. Siz hangi konu üzerine yazmak istiyorsanız o konu üzerine yazabilirsiniz. Bazı blog konuları:

Kişisel Yazılar: Bir kişisel blog oluşturup herhangi bir konu hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi anlatabilirsiniz. Günlük olarak ya da belirli aralıklar ile tecrübe ettiklerinizi, edindiğiniz bilgileri okuyucularınız ile paylaşabilirsiniz.

Yemek: Eğer yemek yapmayı seviyor ve kendi tariflerinizi oluşturabiliyorsanız; yemek, tatlı, pasta, börek tariflerinizi takipçilerinize öğretebilirsiniz.

Teknoloji: Teknoloji üzerine bilginiz ve ilginiz varsa kullandığınız teknolojik aletler (telefon, bilgisayar vb.) hakkındaki deneyimlerinizi yazıya aktarabilirsiniz.

Sağlık: Sağlık alanında çalışıyorsanız ya da sağlık üzerine ilgiliyseniz sağlık sorunları yaşayanlara yardımcı olabilirsiniz. Tabi ki sağlık konusu önemli bir konu olduğu için başkalarına zarar verebileceğini düşündüğünüz konularda yazmamaya özen gösterin.

Sinema: İzlediğiniz yerli/yabancı film ve diziler hakkındaki eleştiri ve tavsiyelerinizi blogunuzda yayımlayabilirsiniz.

Edebiyat: Edebi bir kişiliğiniz varsa deneme/şiir/hikaye gibi yazınlarınızı ziyaretçileriniz ile paylaşabilirsiniz. Ayrıca kitap okumayı seviyorsanız okuduğunuz kitapların özetini çıkarabilir, önemli yerlerden alıntılayabilirsiniz.

Moda: Genellikle kadın blog yazarlarının yazmış olduğu bir konudur. Modayı seviyor ve moda gündemini takip ediyorsanız moda konulu bir blog açabilirsiniz. Kadınların en çok takip ettiği blog türlerinden olduğu için kaliteli makaleler oluşturursanız ziyaretçide sıkıntı yaşamazsınız.

Güzellik ve Bakım: Yine birçok kadının açtığı blog türlerinden birisi. Son zamanlar bu konu youtube ortamına taşınsa da hala bu konu üzerine blog açan kişiler var.

Tavsiye Makale: Blogunuz İçerik Üretmek için Tavsiyeler

Blogunuzu açmadan önce üzerine durmanız gereken konu, blogunuzun hangi konu üzerine olacağıdır. Buna karar vermeden önce blogunuzu açmayın. Çünkü blogunuzun ismini konuya belirlemenizde fayda var. Benim size küçük tavsiyem: Hangi dal ile ilgileniyorsanız o konu üzerine blog açın. Moda ile uzaktan yakından alakanız yoksa gidip de moda blogu açmayın. Çünkü o konu üzerine bilginiz ve ilginiz olmadığı için ilk zamanlarda makale yazabilirken ileriki dönemlerde içerik üretmekte sıkıntı yaşayacaksınız. Ayrıca sevmediğiniz bir işi yaptığınız için sıkılıp blog yazmaktan vazgeçeceksiniz. O yüzden sevdiğiniz ve az çok da olsa bilgili olduğunuz konu hakkında yazın.

Blogun Özellikleri Nelerdir?

Blogun birtakım bilinmesi gereken özellikleri var. Bu özellikleri iyi kavrarsak ileride başarılı bir blog yazarı olabiliriz.

Özgünlük: Blogun tanıtımında gizli olan bir konu. Bir blog, yazarının izlerini taşır. Nasıl bir yazarın kitabında kullandığı bir üslubu varsa aynı şekilde blog yazarının da kendi tarzı olmalıdır. Yazılarınızda biraz daha samimi olmalı ve yazılarınıza kişisellik katmalısınız.

Tavsiye Makale: Özgün İçerik Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Güncellik: Blogların en önemli özelliklerinden birisi güncelliktir. Mümkün olduğunca blogunuza yeni içerikler girerek onu güncel tutmalısınız. Aksi takdirde ne ziyaretçi elde edebilir ne de okuyucu kazanabilirsiniz.

Etkileşim: Blogun en anlamlı özelliklerinden birisidir, bence. Çünkü birileri yazdıklarınızı okur ve yorum atar. Bu yorum sayesinde okuyucu ile etkileşime girersiniz. Ayrıca bazı blog yazarları kendi bloglarında sizden bahseder ve başka blog yazarları ile de etkileşime geçmiş olursunuz. Farklı insanlar tanır, onlardan yardım alır veya onlara yardım edersiniz. İşte blogun en güzel tarafı da budur.

blog yazarken neleri dikkat etmeli

Blog Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Amaç: Blog yazmadan önce amacınızı belirleyin. Yoksa daha baştan kaybedersiniz.
  • İçerik: Yazılarınızı seçtiğiniz amaç doğrultusunda yazın. Sevdiğiniz ve bilgi sahibi olduğunuz konular hakkında yazın. İçeriğiniz blogunuzdaki en önemli unsurdur.
  • Süreklilik: Blogunuzu, güncel tutun.Haftada bir ya da ay da bir yazı paylaşıp blogunuzu takip etmezseniz blog anlamını yitirir.
  • Samimiyet: Yazılarınızı yazarken samimi olun. Okuyucuları kandırmayın, doğru bilgiler verin.
  • Sabır: Belki de en önemlisi sabretmek. Blogunuza yazı yazmaktan vazgeçmeyin, ne kadar zorlansanız da sabredin.
  • Sosyal Medya: Blogunuzu tanıtın. Bunun için facebook, twitter, instagram vb. sosyal medya araçlarını kullanabilirsiniz.
  • Kaynak: Eğer başka bloglardan ya da kitaplardan alıntı yaptıysanız muhakkak kaynak gösterin. Ben bu konuya çok dikkat ediyorum; aldığım her görselin ya da bilginin kaynağını yazıyorum. Emek hırsızı olmaya gerek yok.
  • Görsel,Video: Yazılarınızı zenginleştirmek için görsel veya video ile süsleyin.
  • Etiket: Okuyucuların size ulaşabilmesi için doğru etiketler kullanın.
  • Eklentiler: Blogunuza gerekli eklentileri kurun.
  • Logo: Blogunuzun içeriğine uygun bir logo düzenlemeniz gerek.

Bloga Ziyaretçi Nasıl Çekilir?

Blogunuzu açtığınız ilk zamanlarda herkesin en büyük derdi, yazılarının okunmamasıdır. Ki bunu çok da dert etmemek lazım. Çünkü ilk zamanlarda hiç kimseniz yazısı hemen okunmuyor. Yazılarınızın arama motorlarında indexlenmesi ve blogunuzun tanınması için geçmesi gereken bir süreç var. Tabi ki bu süreci hızlandırabilirsiniz. Bloga Nasıl Ziyaretçi Çekilir adlı yazımı okuyarak bu sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Günümüzde Blog Yazarlığı

‘’Blog nedir?’’ sorusuna verilebilecek cevapları versek de internet dünyasının hızla geliştiği bir ortamda blogun tanımının değişmemesi söz konusu değildir. Çünkü ilk başlarda sadece birtakım fikirlerimizi başkaları ile paylaşmak için açtığımız blogları artık çok daha farklı görevlerde kullanıyoruz. Bu konu üzerine çok daha kapsamlı bir makale yazacağım için burada çok fazla bahsetmek istemiyorum. Genel hatlarıyla blog demek nedir, hep beraber irdelemiş olduk. Yazı sonuna kadar gelip okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım blog hakkındaki sorularınıza cevap bulmuşsunuzdur.

Blog açıp açmamada kararsız kaldıysanız Yazma Stratejileri adlı yazım tam da size göre 🙂