gss-borc-sorgulama

GSS Borcu Sorgulama ve Borç Ödeme

İki yıl önce 1 Ocak 2012’den itibaren değişen sağlık sigortası, yeni adıyla Genel Sağlık Sigortası (GSS) hala günümüzde bile bazı insanlara sıkıntılar yaratabiliyor. Sosyal güvencesi olmayan herkes bu genel sağlık sigortasına(gss) tabi olmak zorundadır. Bu yazıyı daha önce yazmıştım. Fakat, önemli olduğu için güncellemek istedim. Bazılarımız belki hala GSS nedir bilmiyor. Arkadaşlar yazıyı güncelledim buradan okuyabilirsiniz.Bu yüzden develete borçlu olduğunuzu bilmiyorsunuz. Ama hemen korkmayın. Gelir testi yaptırarak borçlarınızdan tamamen ya da bir kısmında kurtulabiliyorsunuz. Gelir testi nedir diye sorarsınız, ilçenize bağlı sosyal güvenlik kurumuna giderek bu testi yaptırabilirsiniz. Borcunuzu öğrenmek için ise buradaki linkten öğrenebilirsiniz. Linki tıklayınca yukarıdaki resimde olduğu gibi sayfa çıkar. Bilgilerinizi resime bakarak doldurabilirsiniz. Kimlik numaranızı girdikten sonra, sorgu tipine GSS PRİM-13′ü seçin. Daha sonra size verilen kodu girin. Borçlarınız gözükecektir. Bu sayfadan borçlarınızı da ödeyebilirsiniz. Size GSS ile ilgili yaşadığım bir olayı aşağıya yazıyorum.

”Üniversiteden mezun olan bir arkadaşım internette GSS Borcu olduğunu görmüş. Bilmediğim için dalga geçerek ben de borcumun olup olmadığına baktım. Ne göreyim? 650 lira borcum var. Hemen ikamet ettiğim yerdeki SGK’ya gittim ve bilgi aldım. GSS borcunun belirlenmesi aşamasında ilk önce gelir tespiti için ikamet ettiğiniz yerdeki sosyal yardımlaşma derneğine gitmeniz ve orada verdikleri formu doldurmanız gerekiyor. Daha sonra sosyal yardımlaşma derneğinde görevliler evinize geliyor ve evinizi inceliyor. Gelir ve giderlerinize göre her ay ödemeniz gereken para miktarını belirliyorlar.”

Ben de denilen gibi gelir tespiti yaptırdığım dönemdeki kanunlara göre borcum tekrar düzenlendi ve borcumu ziraat bankasından ödedim (daha sonra kanun değişikliği olmuş haberinize) Ayrıca her ay 38 lira kadar sağlık sigortası yatırmak zorundayım. 25 yaşını geçmiş üniversite öğrencileri hemen bu linke tıklayıp borcunuz var mı yok mu öğrenin. Çoğu insanın bu durumdan hala haberi yok. O yüzden bilgisi olmayanları bilgilendirmek için bu yazıyı sosyal medyada paylaşabilirsiniz.

Ayrıca bir ekleme yapmak istiyorum. Erkekler askere giderken gss’yi kapatmak zorundalar. Bu kapatma işini sgk’dan yapabilirsiniz. Döndükten sonra da yeniden gelir testi yaptıracaksınız. GSS hakkında detaylı bilgi için bu siteyi ziyaret edin. Sonradan sorun yaşamamak için gss’yi halletmeye çalışın.